A Clockwork Orange
film — UK — 1971

8.0
Good ol` Stanley Kubrick is good at creating main characters that the viewer should dislike but sometimes likes him as well. And this is one of those movies. There might be a little bit too much nudity but on the other hand it`s completely in place therefore it`s no big problem. Yeah, and this movie has "Singin` in the Rain" in it.
Quote: I got cured, all right!
No visām Kubrika filmām šī neapšaubāmi ir visskandalozākā - tajā ir tāda vardarbības slavināšana, kādu es reti kur esmu redzējis. Un tomēr filma ir fenomenāli skaista. Alekss un viņa droogies ir absolūti briesmoņi, bet viņu briesmīgumā kaut kas ir. Turklāt filma ir uzfilmēta, izmantojot kaut kādas speciālas lēcas, pateicoties kurai Mehāniskā apelsīna pasaule izskatās tāda izkropļota.
Varētu arī mazliet sižetizēties: jaunais Alekss un viņa čomi tā vietā, lai ietu skolā, vakaros uzvelk maskas un iet nodarboties ar vardarbību un seksuālu vardarbību. Viņi dzīvo kaut kādā mitoloģiskā nākotnē, runā dīvainā slengā ar lielu krievu valodas komponenti, dzer alkoholisku pienu, cīnās ar konkurējošajiem grupējumiem, taču viņu idille beidzas, kad Alekss nokļūst cietumā par pastrādātu slepkavību. Tomēr cietumā nekas nebeidzas, tikai viss transformējas un, izgājis cauri dažādiem pārbaudījumiem, Alekss atkal kļūst par to pašu maitas gabalu, kas viņš bijis sākumā (atšķirībā no Bērdžesa romāna, Alekss beigās nelabojas).
Tipisks šīs filmas fragments:

Ja tevi tas atbiedē, labāk arī filmu neskaties!
2004-02-29
comments powered by Disqus