White Album
music — UK — 1968

9.0
Vēl viens kārtējais pretendents uz visu laiku labākā albūma statusu ir Bītlu "Baltais albūms", kas gan patiesībā saucas "The Beatles", bet neviens jau viņu tā nesauc, tāpat kā Metalikas melno albūmu sauc par melno un nevis par "Metallica". Šajā ierakstā Bītli izlēmuši izjārēties uz nebēdu, līdz ar to nespēdami iekļauties viena diska ietvaros, līdz ar to radot vienu no agrīnajiem dubultalbūmiem, kurā iekļauta vesela virkne unikālas kvalitātes dziesmu un līdzās tām - vairākas mazāk izteiksmīgas kompozīcijas. Iespējams, te precīzākais veids novērtēšanai būtu sakārtot dziesmas pēc to kvalitātes manā izpratnē.
1) absolūtā klasika: "Back in the USSR", "Dear Prudence", "Glass Onion", "While My Guitar Gently Weeps", "Happiness is a warm gun" (viens no maniem personal favourites), "Blackbird", "I Will", "Sexy Sadie", "Helter Skelter" (labākais Bītlu veikums smagajā rokā, vispār neticās, ka Makartnijs bija uz kaut ko tādu spējīgs 1968. gadā, vēl pirms pirmā Led Zep albūma iznākšanas), "Revolution" (man gan labāk patīk smagākā singla versija, bet arī šajā dziesma ir kolosāla),
2) foršas, savdabīgas, interesantas dziesmas "Ob-La-Di, Ob-La-Da", "Wild Honey Pie", "The Continuing Story of Bungalo Bill", "Martha my Dear", "Piggies" (kas varbūt ir diezgan muļķīga, tomēr man vairāk nekā patīk), "Don`t Pass Me By" (pirmā dziesma, ko Ringo Stārs sacerējis vienatnē, un tas vien kaut ko izsaka), "Why don`t we do it in the road?" (skandalozākā Pola Makartnija dziesma, kas radusies pēc tam, kad šis redzējis, kā divi pērtiķi "do it in the road"), "Julia" (manā izpratnē gan - mazliet par klusu), "Birthday", "Mother Nature`s Son", "Everybody`s Got Something to Hide Except for Me and My monkey", "Honey Pie", "Savoy Truffle", "Good Night".
3) labas dziesmas, bet ne izcilas "I`m So Tired", "Rock Raccoon", "Yer Blues", "Long Long Long", "Cry Baby Cry"
4) nebaudāma dziesma: "Revolution 9"
Šī albūma galvenais pluss neapšaubāmi slēpjās tā daudzveidībā, apliecinot, ka Bītli spēja būt lieliski jebkādā mūzikas žanrā - blūzā, kantrī, klavieru popā, ģitāru rokā, smagajā rokā, sērferu rokā, ska, psihodēlijā utt. Iespējams, tas nav tomēr visu laiku un tautu labākais ieraksts, bet viens no labākajiem noteikti.
2006-11-21
comments powered by Disqus