Notes on a Scandal
film — UK — 2006

9.0
Lai gan "Pieziimes par skandaalu" nevienu Oskaru nedabuuja, shai filmai es noteikti vismaz paariiti to buutu iedevis, lai arii esmu to noskatiijies tikai visai beediigaa kinoteaatrii tapusha kameras ieraksta kvalitaatee ar popkorna graushanu, skatiitaaju eenaam un smiekliem nevietaa.
"Notes on a scandal" ir lieliska divu aktrishu saspeele - Baarbara Kaveta, kas shajaa filmaa vareetu teikt, ka ir staastiitaajas lomaa, ir pavecaaka skolotaaja, un baigaa autoritaate savaa maaciibu iestaadee. Shiiba Haarta - ir ieveerojami jaunaaka un mazaak pieredzeejusi un vinja ar shajaa pashaa Kavetas skolaa saak straadaat. Starp divaam sievieteem izveidojas draudziiba, tikai prasiibas pret draudziibu dazhaado paaudzhu sievieteem ir atshkjiriigas. Taapat ir atshkjiriiga vinju privaataa dziive - kameer Barbara dziivo viena kopaa ar vecu mirstoshu kakji, Shiibai ir viirs (Bils Naitijs) un divi beerni (deelam gan ir dauna sindroms). Un veel Shiibai saakas aizliegts sakars ar vienu no saviem piecpadsmitgadiigajiem skoleeniem. Barbara to uzzina un izmanto savos meerkjos, meegjinot padariit caur to Shiibu par sev daudz tuvaaku draudzeni un briizhiem sasniedzot diezgan shaushaliigas uzvediibas liimeni (piemeeram, vinja uztaisa Shiibai baigo skandaalu, kad taa grib iet uz sava deela skolu, lai redzeetu tur kaut kaadu ludzinju ar vinja piedaliishanos, nevis atbalstiit savu draudzeni vinjas miiljotaa kakja peedeejaas stundaas). Patiesiibaa taadas 100% paarlieciibas, ka Barbara ir tieshi lesbiete, man pat neradaas, iespeejams, ka vinja vienkaarshi bija mazliet neriktiiga. Kaa lai arii nebuutu, aizvainota par Shiibas neintereseetiibu vinjas kakja liktenii, Barbara it kaa nejaushi panaak to, ka par Shiibas sakaru ar skoleenu uzzina visi, kas vien iespeejams, un Shiibai saakas probleemas ar tiesiibsargaajoshajaam iestaadeem. Plus vinjas viirs, kursh pats varbuut nav nekaada konfektiite un ir arii par vinju vecaaks, nemaz par shaadu paveersienu sajuusmaa nav - un saka, ka buutu vinja vareejusi sev vismaz pieaugushu miiljaako atrast. Anyway, Shiibai neatliek nekas cits, kaa viira atraidiitai apmesties dziivot... pie Barbaras. Un tikai atradusi Barbaras dienasgraamatu - taas pashas "Notes on a scandal", vinja saprot, kur ir tikusi iepiita. Beidzas viss ne iipashi laimiigi - Shiiba tiek uz 10 meeneshiem cietumaa par nepilngadiigaa paveshanu, kameer Barbara, kurai skolu gan naacies pamest, iepaziistas ar jaunu sievieti un iegaadaajas jaunu dienasgraamatu (shajaa zinjaa pavelk uz Faulza "Kolekcionaaru"). Jaa, un kas arii ir diivaini, ka teoreetiski vareetu pat padomaat, ka shii filma ir bezmaz vai pedofiiliju slaveejosha, lai gan patiesiibaa dziesma nemaz nav par krekliem.
Lieliska filma. Lieliska Blansheta, lieliska Dencha. Domaajams, noskatiishos sho filmu veelreiz un labaakaa kvalitaatee.
Atljaushos buut pat tik radikaals, ka manaa veerteejumaa to nosaukshu par 2006. gada labaako filmu.
2007-02-26
comments powered by Disqus