A Connecticut Yankee in King Arthur`s Court
book — USA — 1889

7.0
Šī Marka Tvena grāmata aizsāk kārtējo projektu (šoreiz gan diezgan īslaicīgu) manā dzīvē - pievēršanos grāmatām, kuras esmu jau lasījis, bet par kurām labprāt uzzinātu savu tagadējo viedokli.
Šis romāns maniem vecākiem atradās Marka Tvena izlasē līdzās "Tomam Sojeram" un "Hakam Finam" (mans tēvs, cik zinu, ir/bija/nezinu, vai ir joprojām, bet kādreiz noteikti bija Tvena cienītājs).
Tiek apgalvots, ka šis ir viens no Tvena labākajiem darbiem - ne velti jau izlasē iekļauts. Un tomēr gribas teikt, ka šim izcilajam amerikāņu rakstniekam ir savi izteikti trūkumi, lai arī plusi savi ir.
"Konnektikutas jeņķis karaļa Artūra galmā", kā tiek apgalvots, ir viens no pirmajiem literārajiem darbiem par ceļošanu laikā, un tas noteikti nav izdomājums. Tvena varonis - vienkāršs amerikāņu inženieris nonāk 6.gadsimta Anglijā. Tur viņu viens no apaļā galda bruņiniekiem paņem gūstā un aizved uz Kamelotu, kur jeņķi kā burvi plāno sadedzināt. Tomēr viņam no šī tā izdodas izbēgt, paredzot Saules aptumsuma iestāšanos (jā, Tvenam nevar pārmest, ka viņš izmanto šādu triviālu paņēmienu, jo viņš, laikam, ir tā izgudrotājs, nevis atkārtotājs, lai gan mūsdienās tas, protams, ir pārvērties par šausmīgu klišeju), par ko viņš tiek iecelts par karaļa Artūra pirmo ministru un pamazām kļūst par ietekmīgāko cilvēku visā Anglijā. To izmantojot, jeņķis sāk 6. gadsimtā slepus ieviest 19.gadsimta zināšanas un gandrīz vai spēj izveidot republiku, atsakoties no baznīcas bezjēdzīgās varas un likvidējot augstmaņus kā kārtu. Es, kā jau "revolucionārs" (hā hā!) nevaru nepiekrist vairumam Tvena izteikto ideju, tāpat nevaru nesajūsmināties par lielu daļu grāmatā ietvertās ironijas un sarkasma, bet tāpat nevaru pievērt acīs uz to, ka Tvens ir bērnišķīgs rakstnieks ar izteiktu piedzīvojumu literatūras piegaršu (bišķi uz Žila Verna pusi velkošs), kas ne pārāk lielu uzsvaru liek uz ticamību un reālismu savā daiļradē. Protams, es jau nezinu, kā būtu ar 19.gadsimta inženieri, bet, ja 6.gadsimtā nonāktu es, diez vai es mācētu ieviest tajā telefonu, elektrību utt, nemaz nerunājot par to, kā neizprotamā veidā jeņķa vadībā tiek apmācīti arī citi lieliski visu jomu eksperti (ja būtu oficiāli paziņots, ka jeņķis bija mega zinošs un talantīgs, būtu cita lieta, bet Tvens ne reizi vien atkārtoja, ka 19.gadsimtā viņa varonis nebija talantīgāks par vairumu savu līdzcilvēku).
Anyway, tā, protams, ir vairāk nekā klasiska 19. gadsimta piedzīvojumu grāmata, kuras efekts mūsdienās gan ir ļoti tāls no tā, kāds tas bija savulaik.
2007-03-29
comments powered by Disqus