The Remains of the Day
film — UK — 1993

8.0
Kad uzzināju, ka pēc Kadzuo Išiguro romāna "Dienas atlikusī daļa" eksistē tāda paša nosaukuma filma, kura turklāt vēl skaitās laba un pat tika nominēta vairākiem Oskariem (skaitā 8, lai gan beigās nedabūja nevienu), man nebija divu domu - filma ir jānoskatās. Turklāt papildu filmas skatīšanās iekāri veicināja vēl viens faktors - galvenajās lomās šeit spēlē Entonijs Hopkinss un Emma Tomsone - aktieri, kuru vārdi šaubas nerada.
Filma diezgan godprātīgi seko Išiguro romāna saturam - mēs iepazīstam virssulaini Stīvensu, kurš savā mūža novakarē dodas pirmajā tālākajā izbraucienā ārpus Dārlingtonhollas, kur pavadījis visu savu mūžu; iepazīstam mēs arī viņa pagātni - stāstu par to, kā "cienīgums" ir aizsedzis visas emocijas un padarījis dzīvi par vienu vienīgu monotonu darbu, bez mazākā saulesstariņa, taču kas ir bēdīgākais - tas ir fakts, ka Stīvenss pats pat neapzinās, ka viņš nemaz nav dzīvojis. Tāpat viņš nekad nav arī domājis - vienmēr uzticoties savam saimniekam Lordam Dārlingtonam visos jautājumos.
Sižeta galvenā daļa norisinās otrā pasaules kara priekšvakarā Dārlingtonholā, kad lords Dārlingtons centās veidot sadarbību starp Lielbritāniju un Hitlera Vāciju, turklāt, kas te ir būtiski, viņš nemaz nav slikts cilvēks, bet vienkārši ir ideālists, kuram ir minimāla sajēga par dzīves realitāti. Tikām Lielbritānijas-Vācijas sadraudzības konferences Dārlingtonā laikā mirst Stīvensa tēvs, taču Stīvenss ir pārāk aizņemts ar saimnieku apkalpošanu, lai par mirstošo tēvu varētu likties kaut nedaudz zinis. Viens personāžs šeit gan man pārliecinošs nešķiet - tas ir amerikāņu aktīvists senators Ljuiss, kuru atveido Kristofers Rīvss - neilgi pirms kritiena no zirga, kas beidza viņa aktiera karjeru un savā ziņā arī dzīvi. Bet problēma ir tajā, ka Ljuiss ir šausmīgi supermenisks šajā filmā - viņa personāžs ir pārāk plakans, tā man gribētos teikt. Citādi filma ir kolosāla, bet Rīvsa dēļ par izcilu to nosaukt nevarēšu.
2007-04-04
comments powered by Disqus