The Isle
film — South Korea — 2000

5.0
Turpinot savu stratēģiju datora attīrīšanā no filmām, kas tajā mitinājušās jau gadiem ilgi, pievērsos Kim Ki-duka filmas "Sala" skatīšanai. Šo filmu man, ja nemaldos, ieteica kādreizējais kolēģis Delfos - Kaspars Bankovskis, kas ir liels orientās pasaules mākslas cienītājs. Taču es biju arī dzirdējis, ka šī filma īpaši baudāma acij neesot, bet es vienlaikus arī nebiju pārliecināts, ka runa bija tieši par šo Kima filmu.
Tātād: (sižeta pārstāstījumam iztulkots apraksts iz Wikipēdijas) Mēmā Hei-džina vada makšķerēšanas klubu/kūrortu, kur viņa izīrē uz ezera peldošas mājiņas un pārvadā savus klientus turp un atpakaļ starp sauszemi un mājiņām, kontrolējot vienīgo satiksmes veidu. Tāpat viņa rūpējas par klientu vajadzībām pēc pārtikas un prostitūtām (reizēm pēdējās lomu uzņemoties pati). Taču, kad kūrortā ierodas Hjun-šiks, vīrietis, kas bēg no tiesībsargiem, starp viņiem izveidojas īpaša saite. (tulkojuma beigas)
Tālāk notiekošais ir diezgan pretīgs - filmā netrūkst dažādu atbaidošu skatu, tai skaitā Hjun-šiks mēģina izdarīt pašnāvību norijot auklā ievērtus makšķerāķus, tiek rādīta maksimāli vardarbīga attieksme gan galveno varoņu starpā, gan attiecībā pret zivīm un putniem, asinis šķist daudz un visos virzienos, tie paši makšķerāķi Hei-džinai ieķeras ģenitālijās, notiek dažas slepkavības un beigās iņemt Hjun-šiku reti kurš filmas varonis paliek dzīvs.
Es neteikšu, ka šī ir slikta filma, bet tā ir slima filma. Lai kaut ko tādu skatīties atkārtoti, man vajadzētu iepriekš sajukt prātā. Gūt mazāk baudīuma kā no "Salas" es nevarētu no pašas debīlākās Holivudas komēdijas vai idiotiskākās latiņamerikāņu ziepju operas. Protams, iespējams, ka tas arī ir Kim Ki-duka mērķis. Manis pēc lai ir. Es labak centīšos aizmirst, ka es šo filmu jebkad esmu redzējis, lai arī es apzinos, ka tas varētu nebūt nemaz tik viegli.
(aizeju uz tualeti un izvemjos)
Paldies par uzmanību. Neskaties šo filmu, ja neesi šāda stila kino cienītājs. Es to saku nopietni!
2007-04-13
comments powered by Disqus