The History Boys
film — UK — 2006

8.0
Reti, bet tomēr gadās uztrāpīties uz filmām, kuras spēj tevi patiešām pārsteigt un izrādīties nebūt ne tādas, kā tu būtu gaidījis.
Par "The History Boys" man bija precīzi nulle informācijas, taču ieraudzīju, ka šāda filma nupat bija parādījusies torrentos, tālab izlēmu noskaidrot, kas tā tāda ir.
Un kas tā tāda ir? Filma vēsta par grupiņu jauniešu (only boys allowed), kuriem skolā pēdējais mācību semestris notiek tikai ar vienu mērķi - sagatavot viņus divu prestižāko Anglijas augstskolu - Oksfordas un Kembridžas (jeb kopējā nosaukumā - Oksbridžas) iestājeksāmeniem. Visi puiši jau ir pietiekami zinoši, bet skolas direktors izlemj, ka viņiem būtu nepieciešams pēdējais pulējums, tādēļ viņš pieņem uz pagaidu darbu jaunu skolotāju ar Kembridžas izglītību - pasniedzējo Ērvinu.
Vecie skolotāji - Hektors (zināms kā Harija Potera onkulis) un misis Lintote (milzene - tajā pašā Harijā Poterā) īpašā sajūsmā par jauno skolotāju nav, it īpaši Hektors, kura stundu daļa tiek noņemta un atdota Ērvinam.
Skolotāja Ērvina pamatdoma ir sekojoša - visi, kas stājas Oksbridžā, ir pietiekami zinoši, lai par jebkuru tēmu varētu izstāstīt daudz boringu faktu. Tālab vienīgā izeja, lai kaut ko sasniegtu, ir būt neordināriem - meklēt pozitīvās iezīmes Hitlera un Staļina darbībā, šokēt ar ne visiem zināmiem mazliet skandaloziem faktiem, galvenokārt - palikt atmiņā.
Un viņa skolēni arī ir tādi, kas nevar nepalikt atmiņā. It īpaši tas attiecas uz filmas galveno varoni - Deikinu - kurš izlemj (filmas beigās) iesaistīties homoseksuālā sakarā ar skolotāju Ērvinu, pats pat nebūdams gejs, bet vienkārši, lai atmaksātu skolotājam par viņa labo darbu. Vispār attiecībā uz seksualitāti iedomāties trakāku filmu par šo ir pagrūti, jo, no vienas puses, filma nebūt nav "grafiska", bet no otras puses - tā vienkārši ar morāli nestāv vienā plauktā. Morāle un "The History Boys" ir vienkārši divi nesavietojami jēdzieni, tik lielā mērā, ka šeit runāt par par amorālumu būtu bezjēdzīgi, tā ir vienkārši "cita lieta".
Apskatoties mazliet informācijas par filmu, atklājās, ka filmas režisors un visi aktieri ir pārņemti no teātra izrādes "The History Boys" lugai, kuru sacerējis viens no mūsdienu Anglijas pazīstamākajiem dramaturgiem - Alans Benets.
Īsi sakot - ļoti saistoša angļu filma ar maksimāli sarežģītiem dialogiem un savdabīgu garšvielu komplektu.
Noteikti ir vērts noskatīties, tikai obligāti - ne tulkojumā.
2007-04-22
comments powered by Disqus