The Tiger and the Snow
film — Italy — 2005

9.5
Roberto Benini - Jūs turpināt mani apburt! Protams, es apzinos, ka Benini ir šis tas kopīgs ar Vudiju Alenu, taču, ja godīgi, mani tas ne mazākajā mērā neuztrauc. Vismaz es nevaru neatzīt, ka divas viņa filmas, kuras esmu redzējis, ir ierindojamas starp emocionāli visspēcīgākajiem kinodarbiem, kādus es jebkad esmu redzējis.
"Tīģeris un sniegs" man sākās ar dienām ilgiem pareizo subtitru meklējumiem, jo šī filma, atšķīrībā no "Dzīve ir skaista", man nebija pieejama angliskajā tulkojumā, bet gan itāliskajā oriģinālā (starp citu, kā var ievērot, pēdējā laikā diezgan daudz skatos itāļu kino).
Par ko tad vēsta šī filma? Tās galvenais varonis Attilio (pats Benini) ir dzejnieks un literatūras profesors, kuram ir divas meitas, kurš ir šķīries un kurš ir līdz neprātam iemīlējies Vitorijā (Nikoleta Braši - viņa partnere "Dzīve ir skaista" un sieva ikdienā), kura gan pret viņa jūtām izturas diezgan sarkastiski. Pagrieziens viņa dzīvē notiek, kad Vitorija seko irākiešu izcelsmes dzejniekam Fuadam, kura biogrāfiju viņa raksta, līdzi uz Bagdādi, neilgi pirms amerikāņu iebrukuma Irākā. Kad sprādziena rezultātā Vitorija ir smagi cietusi, Fuads piezvana Attilio uz Romu un šis nekavējoties skrien uz lidostu, lai dotos uz Bagdādi. Taču - kas to būtu domājis - Bagdādes lidosta ir slēgta un uz Attilio visi skatās kā uz prātu zaudējušu - tur taču plosās karš! Bet, kā jau tas ir Benīni filmām raksturīgs, mīlestība ir stiprāka par karu un kas cits viņam atliek, ka ne tomēr nokļūt Bagdādē. Filmas otrā daļa paiet Attilio rūpēs par bezsamaņā esošo Vittoriju un mēģinājumu viņu izārstēt. Tikām pašas beigas sniedz mums atklāsmi par Vittorijas personību - patiesībā te ir pat neliels pārsteiguma moments.
Un visu filmu caurvij sapnis, kuru Attilio redz katru nakti - kā senatnīgās drupās notiek viņa kāzas ar Vittoriju, kura viņam atzīstas, ka viņš ir labākais vīrietis pasaulē, bet otrajā plānā Toms Veitss dzied "You can never hold back spring". Skaisti! Skaisti līdz asarām, skaisti līdz skaistām atmiņām. Lūk, šādu es vēlos manu kino un gribu teikt, ka šādas kvalitātes filmu es patiešām sen nebiju redzējis. Un kas par to, kā jāskatās uz subtitriem.
2007-04-26
comments powered by Disqus