Human Clay
music — USA — 1999

3.0
Atkal jau (tas jau sāk šķist mazliet aizdomīgi manas seksuālās orientācijas sakarā) varu veltīt šo ieraksta apskatu Mānim, kas uzskata, ka es pamatā klausos mēslus. Ja Mānis man būtu pateicis, ka "Creed" ir mēsls nevis 2007.gadā, bet, teiksim, 2000.gadā, tad es... nē, es nebūtu Mānim iesitis pa seju, jo nekad neesmu izcēlies ar pārmērīgu atlētismu vai agresivitāti vai drosmi. Bet sašutis gan es noteikti būtu. Kā gan "Creed" var būt mēsls? Viņi taču ir anti-Limp Bizkit, bet Limp Bizkit ir mēsls.
Tikai ar laiku nāk atklāsme, ka tas, ka tu esi pret kaut ko sliktu, tu automātiski nekļūsti labs. Piemēram, pret karu Irākā aktīvi iestājās gan krievu, gan latviešu nacionālisti, tāpat viņi (pamatoti) kritizē Latvijas valdību. Arī Aijo Beness noteikti mēdz būt pret kaut ko "sliktu".
Vēlāk nāca atklāsme, ka "Creed" nav īpaši grandioza grupa un ka tās galvenā iezīme ir "Pearl Jam" atdarināšana, nu riktīgi Edija Vedera un kompānijas līdzinieku talantu šova dalībnieki. Es ticu, ka viņu tekstos ir daudz perosnīgo problēmu apdziedāšanas (tā raksta All Music Guide), es ticu, ka viņi pretstatā 90-to gadu beigu dominējošajam rep-rokam lika pretī post-grunge, kurā vismaz nav repošanas,.. bet tas nemaina faktu, ka lielākā daļa viņu mūzikas ir sūds.
Piemēram, "What If" - viens no šī albūma singliem, ne tur melodija, ne tur spēks, ne tur jebkas, turklāt patiesībā skanējums tieši viņu lielajiem pretiniekiem Limpiem arī ir līdzīgs. Vairums albūma dziesmu, kas netika izdotas kā singli, vispār ne ar ko nespēj piesaistīt manu uzmanību - tādus gabalus kā "Beautiful", "Wrong Way", "Wash away those years", "Inside us all" droši vien vairāk kā ducis ne īpaši labu latviešu grupu varētu sacerēt, bet, manuprāt, labākā dziesma šajā ierakstā nemaz nav no šī ieraksta (man albūmam, kā izrādījās, nākuši līdz pāris nelegāli bonusi) - Elisa Kūpera "I`m Eighteen" varbūt Creed izpildījumā ir zaudējis vairāk kā pusi sava šarma, bet tā vismaz pamatos ir lieliska dziesma, kuru pat tādiem meistariem kā Creed sadirst ir pagrūti.
Albūma galvenais grāvējs - "With Arms Wide Open", protams, lieliski apliecina, cik vīrišķīga ir grupas dziedātāja balss, bet tas arī ir viss, ko tā izdara, ok, šeit ir kaut kas melodijai līdzīgs, bet tikai līdzīgs. Droši vien sajūtas man šobrīd ir tādas, kādas bija Normim, kad viņš mēģināja saprast "Korn". Nu, nesaprotu es, patiešām nesaprotu.
2007-06-04
comments powered by Disqus