The Celestine Prophecy
film — USA — 2006

3.0
Es tā īsti nevaru saprast - cik daudz ir vēlams par filmu uzzināt, pirms to skatīties? No vienas puses, pārmērīgi daudz informācijas var tev traucēt filmu izbaudīt, no otras puses - neliela papētīšana un es, iespējams, nebūtu izlēmis skatīties "The Celestine Prophecy", kas būtu noteikti bijis prātīgs lēmums.
Šo filmu uzgāju Mininovā sadaļā Adventure, aprakstā izlasīju, ka šajā filmā varoņi Peru džungļos meklē kaut kādu senu manuskriptu, un gaidīju vieglu un ne pārāk ambiciozu piedzīvojumu film, kaut ko līdzīgu Tomb Raider vai kam tādam - vieglu izklaidi ar iespēju pasmieties.
Šī filma patiesībā izrādījās nebūt ne piedzīvojumiem bagāta, bet gan kaut kāda kulta romāna ekranizācija, kuru turklāt apmaksājis pats autors. Un, kā teikt, tas ir redzams.
Pirmkārt, jau tāpēc ka filmas režisors, kuram gan ir skanīgais Mastrojāni uzvārds, līdz šim augstāk par TV filmām ticis nebija (tai skaitā režisējot kāda Danielas Stīlas darba ekranizāciju). Arī aktieri filmā nav tie pazīstamākie. Galvenās lomas atveidotāju Metjū Setlu droši vien tomēr pazīs diezgan daudzi - šamais ir piedalījies "Band of Brothers" (ko es, protams, redzējis neesmu), bet īstenībā viņš pēc galvenā varoņa neizskatās, drīzāk viņs ir kaut kāds B filmu Toms Krūzs (no ģīmja), tad jau prestižāks ir Tomass Kreišmans, kas šeit spēlē "gidu" (garīgajā nozīmē) un ir piedalījies "Pianistā", "King Kongā", "Der Untergang" utt. Tēlojums kopumā ir tizls un kokains. Dialogi šķiet vienkārši pa dažādu varoņu mutēm sadalītas grāmatas frāzes. Daba, protams, ir skaista, bet šī nav dabas filma.
Filma, kā jau minēju, nav īsta piedzīvojumu filma - tā gan vēsta par kādu atklātu senu (pirms Jēzus laika) manuskriptu Peru, taču filma nav par piedzīvojumiem, bet par "insights", kurus sniedz Selestīna pareģojums. Un tajās atklāsmēs ir pamatdoma, ka cilvēkiem vajag vienam otram dot enerģiju, tādējādi veidojot pastiprinātāju un visiem kopīgi sasniegt šādā veidā Paradīzi. Paralēli kaut kādi sliktie armijnieki un kristieši mēģina pareģojumu iznīcināt, jo tas nesaskan ar viņu ideoloģiju.
Lielākoties šīs filmas skatīšanās procesā var lieliski garlaikoties un gaidīt filmas beigas. Lūk, te ir tipisks gadījums, kad filma pretendē uz kaut ko lielāku nekā tā patiesībā ir, un līdz ar to tai ir radikālas problēmas ar adekvātumu. "Epic Movie" nepretendē uz mākslas statusu, tas ir sviests pēc definīcijas, tā ir slikta filma, bet tā nav izaicinoša ar savu sliktumu, tikām "Celestine Prophecy" apgalvo, ka tā ir garīga piedzīvojumu filma, taču patiesībā tā ir kāda dīvaiņa rakstnieķeļa mēģinājums parādīt plašākām masām savas "ģeniālās" domas, kuras ir apmēram tikpat ģeniālas kā zivs galva.
2007-07-08
comments powered by Disqus