Shrek the Third
film — USA — 2007

3.0
Bieži nācies dzirdēt, ka Šrekiādes trešā daļa tiek dēvēta par "Shrek the Turd", kas latviešu valodā būtu tulkojams kā "Šreks - kaka". Un es nevaru darīt neko citu kā vien piekrist tiem "biežiem", kas šādi uzskata. Trešais Šreks pilnīgi un noteikti ir kaka. Tik liela kaka, ka es pat neizteikšu komplimentus par to, ka šajā filmā piedalās veseli divi bijušie montī paitoni - Džonam Klīzam (karalim vardei) pievienojies Eriks Aidls (Merlins). Tur nav ko komplimentēt, jo viņu lomas nav diži asprātīgas un atmiņā paliekošas.
Ja pirmā Šreka daļa pārsteidza ar savu inovatīvo grafiku un nebeidzamajām kulturālajām referencēm, bet otrā lieliski turpināja pirmās iesākto (lai arī īsti nepieciešama tā, protams, nebija), tad trešā daļa sagādā vienu vilšanos pēc otras.
Sižets ir aptuveni tāds: kad nomirst karalis varde, par jauno karali jākļūst vai nu Šrekam vai gļēvajam tīnim Ārtijam, tikām apburošais princis vāc kopā armiju, lai par karali varētu kļūt viņš pats, iepriekš svinīgi nogalinot Šreku. Tiktāl viss būtu ok, bet... Šrekam un Fionai ir gaidāmi mazuļi. Un ēzelim un pūķim jau ir mazuļi. Bet iedomāties tizlākus jokus kā tos, kuros iesaistīti mazuļi, vismaz es nevaru.
Ja kādam ir zināma kaut viena patiešām smieklīga (un smadzenēm nekaitīga) komēdija par mazuli, lūdzu man par to ziņot. Man tādas zināmas nav. Mazuļu humors principā ir kaut kas līdzvērtīgs paklupšanai uz banāna vai pīrāgam sejā (ar piezīmi, ka paklūpi tu uz kakas un sejā dabūni kaku pīrāgu).
Šreka multfilmas parasti tiek pieskaitītas tai kategorijai, par kuru saka: "Tur ir sava tiesa jociņu arī pieaugušajiem, ne tikai bērniem." Par trešo daļu nevaru teikt neko citu kā tikai: "Tur ir sava daļa jociņu arī garīgi atpalikušajiem, ne tikai standarta idiotiem."
Vizuāli viss, protams, joprojām ir augstākajā līmenī, bet laba grafika nespēj aizstāt svaigu ideju trūkumu, "inspiration" no lomu ierunātājiem un atmiņā paliekošu scenāriju.
Tagad es tikai domāju, cik muļķīgi tas ir, ka es vairākus mēnešus gaidīju līdz šī filma būs pieejama normālā kvalitātē, lai varētu to noskatīties, bet beigās izrādījās, ka tā pat CAM kvalitātes ierakstu diez vai būtu pelnījusi.
Kādas 5-10 minūtes kvalitatīva materiāla tur varbūt arī bija, bet viss pārējais...
To, kā paiet pasaules godība, vislabāk raksturo viens Šreka kadru politikas elements. Vecais karalis, kas filmas sākumā nomirst, ir Džons Klīzs. Jaunais karalis, kas stājas viņa vietā, ir Džastins Timberleiks. Džons Klīzs jau četrdesmit gadus tiek uzskatīts par vienu no britu top komiķiem. Lielākais Timberleika sasniegums humora jomā ir Dženetas Džeksones krūts atkailināšana Superbowl pārtraukumā. Way to go, Dreamworks!
P.S. Jau ir oficiāli paziņots, ka būs arī Šreks 4 un Šreks 5 (utt., kamēr kāds joprojām būs gatavs par tā skatīšanos maksāt). Ar šo es oficiāli paziņoju, ka es ceturto Šreka daļu skatīšos tikai tad, ja MAN par to kāds samaksās.
2007-10-04
comments powered by Disqus