Grape Jam
music — USA — 1968

7.5
Ja nemaldos, Moby Grape bija viena no grupām, kuras bija iecienījis leģendārais "daugavpilietis", ar kuru NR divus mēnešus nomācījās kopā Filozofijas fakultātē. Šis pats daugavpilietis bija tas, pateicoties kuram es uzzināju par tādu lielisku grupu kā Magma. Patiesību sakot, es gan 100% nevaru garantēt, ka starp viņu un Moby Grape patiešām bija kāda sakarība, bet tā vismaz man šķiet.
Anyway, Moby Grape ir viena no Sanfrancisko psihodēliskajām grupām, kas parādījās sešdesmito gadu otrajā pusē, hipiju zelta ērā. Taču viņus nekādi nevajadzētu pielīdzināt šī žanra populārākajai grupai - Jefferson Airplane, jo faktiski viņu izvēlētais muzikālais ceļš bija ievērojami savādāks. Tad jau drīzāk (vismaz šajā albūmā) viņi līdzinās Crosby, Stills & Nash kantrī un folk mūzikas ietekmju krustojumam ar Cream smagajām ģitārām.
Nezinu, vai to kāds pirms manis ir iedomājies, bet šī albūma ievadošā dziesma "The Place and the Time" pārsteidzoši līdzinās (vismaz ievada daļā) kādai no Čikāgas piecīšu kompozīcijām (protams, es zinu, ka piecīši nebija īpaši oriģināli dziesmu autori, un tomēr - asociācija ar Moby Grape viņu gadījumā man šķiet kaut kas stipri negaidīts). Īstāka ietekme gan šai dziesmai varētu būt bijusi no plašā Stg. Pepper`s skanējuma.
Pēc Cream visvairāk viņi izklausās, kā jau var gaidīt, smagākajos un blūza ietekmētajos gabalos - piemēram, lieliskajā "Miller`s Blues". Vispār tīri kā psihodēliskās ēras grupa viņi ir stipri dīvaini, bet manā uztverē viņiem nav ne vainas un šim ierakstam vēl jo vairāk šīs vainas nav.
2007-10-30
comments powered by Disqus