Tideland
film — USA — 2005

7.5
Jaunākā Terija Giljema filma "Tideland" nebūtu nosaucama par jebkāda veida panākumu - kritiķi par to nepavisam nav sajūsmā (Rottentomatoes vērtējums 29%), skatītāji arī gluži par meistardarbu to nesauc (6.6 no IMDb). Lai raksturotu šīs filmas izraisīto reakciju, sniegšu pāris citātus:
  • Horrendous and terrible and borderline unwatchable -- the most depressing film by a major filmmaker in recent memory. (Andrew Wright)
  • Ugly and misjudged. (Stephen Whitty)
  • As unwatchable as a train wreck. (Dennis Schwartz)

Šie patiešām nav draudzīgi vārdi, tur nebūtu ko noliegt. Bet kāda man daļa gar to, ko par šo filmu saka kaut kādi sasodīti eksperti? Man šī filma patika un punkts. Un ne tāpēc, ka tā ir Terija Giljema filma. Time Bandits, kas skaitās viens no viņa labākajiem darbiem, man galīgi nepatika. Bet šī filma ir īpaša. Varbūt ne īpaša skaistā veidā, drīzāk ļoti neglītā, bet īpaša nethertheless.
Stāsts ir apmēram šāds: Dželaiza-Rouza ir apmēram desmit gadus veca meitene, kura ar savu tēvu - kādreizēju rokmūziķi un tagadēju narkomānu pēc mātes nāves, pārdozējot metanolu, dodas uz tēta nelaiķei mātei piederējošu lauku māju. Diezgan drīz tētis neatgriežas no "atvaļinājuma" (t.i., nepamostas no ikdienas narkotiku devu iešļircēšanas) un Dželaiza-Rouza turpina dzīvi izlikdamās, ka tētis tikai guļ. Lai aina būtu drūmāka, kaimiņu mājā dzīvo traka vienacaina sieviete vārdā Deila, kas paniski baidās no bitēm un nēsā atraitnes-spoka tērpu, un viņas jaunākais brālis Dikenss, kas ir garīgi atpalicis.
Izklausās pēc šausmu filmas? Jā un nē. "Tideland" ir diezgan šausminoša filma un vienlaikus tā ir arī vismaz kaut kādā mērā pasaku filma, tikai pat salīdzinoši ar "Fauna labirintu" tā ir ļoti drūma un reālistiska. Lai arī nē - tieši reālistiska tā nav. Tā ir dīvaina. Varbūt pat labāk būtu kā analogu pieminēt "City of the lost children" - arī no tās šeit kaut kas ir. Vizuāli, protams, tas ir tipisks Giljema kino, bet saturiski tā ir 100% viņa drūmākā filma bez jebkādiem komiskuma elementiem. Džefs Bridžess (pazīstams kā The Dude) ir lieliski narkomāna-tēva lomā, bet Džodele Fērlanda ir lieliskāka. Viņas tēla galvenā nodarbe ir runāt lomās, izmantojot četras savā kolekcijā esošas leļļu galvas.
Man patika. Negarantēju, ka patiks kādam izņemot mani.
Ā, jā, skatījos "Collector`s Edition" (lai arī nezinu, vai tā kaut kā atšķīrās no standarta relīzes), papildu redzēju cut scenes un Giljema prologu šai filmai.
2007-11-04
comments powered by Disqus