The Ugly Duckling and Me!
film — Denmark — 2006

2.5
"Neglītais pīlēns un es" ir nu jau kārtējā 3D animācijas multfilma (šķiet, ka mūsdienās ar šo tehnoloģiju var pārsteigt labi, ja Čukotkas pamatiedzīvotājus), kuru radījis starptautisks eiropiešu kolektīvs. Un te man jāsaka - redz cik labs piemērs, kā apvienojoties dažādu valstu profesionāļiem vienotā un draudzīgā praidā var radīt absolūti nekam nederīgu multfilmu.
Dīvainākais ir tas, ka apzinoties šādas multfilmas budžeta ierobežojumus, tieši animācija šeit ir gluži labā līmenī. Jā - mazliet dīvaina, bet laba.
Taču kaut kas cits nav līmenī - tas ir sižets. Haotiskāku multfilmu es sen nebiju redzējis. It kā ļoti jauki - apvienot Andersena pasaku par neglīto pīlētu ar šovbiznesu un tādu kā pilsētas peles stāstu laukos. Bet realizācija... brr! Ignorēsim tādas sīkas un nebūtiskas detaļas kā gublju mazuļa un žurkas izmēru attiecības, starpsugu mīlestības iespējamību (pīle un gulbju mātīte ir diezgan atšķirīgi jēdzieni, nemaz nerunājot par žurkas-pīles mīlestību), tas viss vēl būtu ok. Bet tas, kā visi notikumi šeit sastiķējas kopā, katra atsevišķa aina - tas viss ir tik nepārliecinoši, tik muļķīgi, tik lielākoties nesmieklīgi, tik klišejiski un citviet simtsreiz redzēts. Jā, šeit varētu kāds iebilst, ka es multfilmu neesmu sapratis, ka tas ir ļoti spēcīgs emocionāls stāsts par to, ka vissvarīgākais ir iekšējais skaistums (Šreks? tūkstošiem moralizējošu romānu vairāku gadsimtu garumā?), ka tā ir multfilma par draudzības primāro nozīmi pār pārejošām lietām kā slava, bagātība utt (eh, ku oriģināli!), ka tā ir multfilma bērniem un ka līdz ar to tai nav jābūt gudrai. Bet es apgalvoju, ka multfilmai bērniem ir jābūt gudrai kaut vai viena iemesla dēļ - tāpēc ka stulbas multfilmas no bērniem izaudzinās stulbus pieaugušos. Un no tā es dižu labumu neredzu.
Ja tu uzskati, ka gulbis pelēkās spalvas nomet vienā mirklī, kļūstot žilbinoši balts un spēcīgs kā supermens, tad, protams, es tevi varu apsveikt ar oriģinālu izpratni par bioloģiju (līdzīgi kā tas bija ar Barnyard tesmeņainajiem buļļiem).
Kopumā varu teikt, ka šīs multfilmas veidotāji ir ideāli sadirsuši lielisku pasaku un izveidojuši no tās produktu, kas, manuprāt, nevarētu ieinteresēt ne mazākos skatītājus, ne vēl jo vairāk viņu vecākus.
2007-11-06
comments powered by Disqus