Goddamnit
music — USA — 1998

6.5
Cik sāpīgi man lai arī to nebūtu atzīt, bet pankmūzika ir depresīvi vienveidīga. Kādi divi ģitāras toņi, divi bungu ritmi, divas dažādas dziedāšanas manieres, trīs dažādas dziesmu tēmas - lūk, saturiskais komplekts veselam mūzikas žanram.
Protams, ir dažādi celmlauži, kas nepakļaujas stingrajiem kritērijiem (te varētu kā allaž pieminēt The Clash), ir dažas grupas, kas šī šaurā stila robežās spēj izcelties uz citu fona (tie paši Sex Pistols), bet kopumā - bezcerīga vienveidība. Un it īpaši tas attiecas uz deviņdesmito gadu pankroku, kura visas grupas varētu mierīgi apmainīties dziesmām un dalībniekiem un neviens to pat neievērotu.
Kaut vai šis Alkaline Trio debijas ieraksts, par kuru kritiķi bija stāvā sajūsmā. Bet par ko tur sajūsmināties? Par neviena neatklāto formulu (Offspring+Blink 182+Green Day)/3? Par to, ka Mets Skiba dzied tāpat kā Deksters Hollands no Offspring? Ak Dievs, kā man ir piegriezušies tie Hollanda imitētāji! Tāpat kā post-grunge grupu dziedātāji nespēj neatdarināt Ediju Vederu no "Pearl Jam", bet Vācijā piecdesmitajos visi mūziķi izskatījās pēc Elvisa un sešdesmitajos pēc bītliem, tā mūsdienu panki par savu elku ir pasludinājuši šo ne īpaši fenomenālo ne īpaši fenomenālās grupas dziedātāju. Veči - Deksters Hollands nav pankroka Dievs! Un ja ir - tad es labāk būšu pankroka ateists.
Nē, jebkura "Goddamnit" dziesma ļoti labi varētu tikt iekļauta vai katrā tizlā tīņu komēdijā, to es nenoliedzu - dziesmiņas ir vienkāršas, lipīgas, draudzīgas un tā tālāk. Bet tas nav pankroks un tas nav oriģināli. Protams, mūsdienās vispār nekas 100% oriģināls nav iespējams, bet ja es izlemtu kļūt par kādas grupas fanātisku cienītāju, man gribētos, lai šī grupa vismaz ar kaut ko atšķirtos no tūkstošiem citu tā paša žanra pārstāvju. Un tam kaut kam būtu jābūt nozīmīgākam faktoram nekā "Viņu dziedātājam ir tāds dibens!". Dziesmu tematika ir tradicionālā - sliktie policisti, narkotikas, mīlestības nedienas utt. Es jau nesaku, ka šajā mūzikā būtu kaut kas slikts, taču tā kliegtin kliedz, ka tā ir alternatīva un ka tāpēc tai būtu jāiekaro MTV spurainākā auditorijas daļa. Pie joda jebkādu MTV auditorijas daļu!
2007-11-07
comments powered by Disqus