Paris J`Taime
film — France — 2006

8.5

Šajā īsfilmu krājumā ir sapulcējies tik zvaigžņots režisoru un aktieru krājums, ka tos visus pat pārskaitīt gandrīz nav iespējams. Pieminēšu tikai visievērojamākos no tiem. Režisori: Guss Van Sants, brāļi Koeni, Alfonso Kuarons, Vess Kreivens, Aleksandrs Peins. Aktieri: Stīvs Bušemī, Žiljeta Binoša, Villems Defo, Žerārs Depardjē, Elaija Vuds, Natālija Portmena utt.
Domājams, ka režisoriem un aktieriem šādu īsu filmiņu veidošana bija savdabīga pārmaiņa starp nopietnākajiem un ilgākajiem projektiem. Jo šīs filmas ir patiešām īsas - 110 minūšu laikā tās ietilpst veselas 18, kas nozīmē vidēji ap sešām minūtēm uz filmu.
Atšķirība starp šo filmu un "10 Minutes Older: The Cello", ko skatījos pagājušonedēļ, ir tajā, ka šeit redzamās filmas ir daudz mazāk ambiciozas un vieglāk uztveramas. Tie ir 18 īsstāsti vai noveles (kā nu kurš), katrs ar savu sižetu, saviem personāžiem un savu Parīzes rajonu, kurā norisinās attiecīgā stāsta darbība.
Ne visi 18 stāsti ir vienlīdz ideāli, taču daudzi no tiem ir patiešām pārsteidzoši labi. Viens no tiem ir par man vismazāk tuvo tēmu - mīmiem (to režisējis Silvēns Šomē, zināms ar "Randiņu Belevilā"). Grūti izteikt, cik ļoti man nesimpatizē mīmi - gandrīz tikpat cik klauni, taču kas gan tā būtu par filmu par Parīzi, kurā nebūtu neviena mīma? Manuprāt, ideāla ir arī noslēdzošā filma, kurā kāda amerikāniete atstāsta savu braucienu uz Parīzi ar tādām pērlēm kā: "Only the food wasn`t as good as I had expected" (rāda aizkostu hamburgeru ar kartupeļiem frī), "I visited the grave of Jean-Paul Sartre and Simone de Beauvoir. They according to my guide book were French writers who loved each other some much that they wanted to be buried together" (citāti no atmiņas, var nebūt precīzi).
Kopumā "Paris J`Taime" ir ne tikai kolektīva kino slavenību atzīšanās mīlestībā Francijas galvaspilsētai, bet tāds kā lielisks stāstu krājums, kas tev par to pašu cenu - divām stundām tava laika - piedāvā veselu kaudzi oriģinālu, reizēm jautru, reizēm skumju, reizēm abējādu stāstu, kuru vidū pat pats lielākais kurnis varētu atrast kaut ko sev piemērotu.
2007-11-08
comments powered by Disqus