The First Four Years
music — USA — 1983

6.5
Vispār jau "Black Flag" skaitās viena no hardcore panka nozīmīgākajām grupām, tā ka no viņu pirmo četru gadu izlases varētu gaidīt kaut ko īsteni ievērojamu. Tikai jāievēro viena būtiska detaļa - visievērojamākā skaitās grupas darbība, kad tās vokālists bija Henrijs Rollinss, bet "First Four Years" atspoguļo tieši pirms-Rollinsa ēru.
Jāatzīmē, ka šis ieraksts ir stipri vien īss - tā 16 dziesmas ietilpst nieka 25 minūtēs. Nav daudz četriem gadiem, vai ne?
Šajās 16 dziesmās piedalās četri dažādi vokālisti - te ir gan Kīts Moriss no "Circle Jerks", gan Čavo Pedersats, kas vēlāk kļuva par kristieti, gan Dezs Kadena, kas vēlāk pievienojās "The Misfits", gan Čaks Dukovskis - grupas basģitārists. Interesantākais, protams, ir tas, ka visi šie četri dziedātāji izklausās apmēram vienādi un ka es nemaz nebūtu nojautis, ka viņi tur visu laiku mainās, ja nebūtu apskatījies.
Tāpat jāatzīst, ka nekādas stilistiskas izmaiņas grupas mūzikā šo četru gadu garumā manīt nevar - ja jau pašā sākumā viņi spēlēja maksimāli ātru un diezgan agresīvu hardcore pankroku, tad to pašu viņi darīja šo četru gadu beigās. Vienīgā dziesma, kas patiešām izceļas uz citu fona, ir slavenās "Louie Louie" kavers, kurā var izjust atšķirību starp Black Flag sacerētu dziesmu un dziesmu ar labu melodiju.
Nē - vispār tomēr jāatzīst, ka ar Kītu Morisu šī grupa izklausījās savādāk (un labāk) nekā vēlāk - tāda ātrāka, lipīgāka, vairāk ietekmējusies no "DK" un "Ramones", kamēr ar Kadenu viņu kļuva ievērojami lēnāki un smagāki. Man principā Morisa dziesmas patīk labāk nekā vēlākās, bet ne tā, ka es tur saskatītu kaut kādu baigo deģenerāciju - vienkārši tās man kaut kā šķiet pieņemamākas, bet tas tāpat nenozīmē, ka es būtu šausmīgi ieinteresēts Black Flag mūzikā.
2007-11-14
comments powered by Disqus