Free Jimmy
film — Norway — 2006

7.5
Cik daudzas norvēģu multfilmas tu esi redzējis? Cik daudzas norvēģu 3D datorgrafikas multfilmas tu esi redzējis? Cik daudzas norvēģu 3D datorgrafikas multfilmas par ziloņiem-narkomāniem tu esi redzējis? Ja atbilde uz visiem jautājumiem ir vienāda un tā ir viens, tad tu droši vien esi redzējis "Brīvību Džimijam". Ja kaut vienā jautājumā tava atbilde ir lielāka par viens, tad tu esi lielāks Norvēģijas animācijas mākslas eksperts par mani.
Izdzirdot vārdus "3D animācija", droši vien pirmie vārdi, kas nāk prātā ir "Šreks", "Ledus laikmets", varbūt "Gardēdis", varbūt "Toy Story", bet noteikti tev nenāks prātā sekojoši vārdi: narkotikas, aļņi, nomocīts zilonis, krievu mafija, cirks, alkoholiķi, dzīvnieku aizstāvji, sekss, mednieki, noziedzība. Bet tieši šie ir atslēgvārdi šai multfilmai (vismaz man tādi nāk prātā).
Tu droši vien esi jau sapratis, ka "Brīvību Džimijam" nav multfilma ar gluži tādu pašu mērķauditoriju kā, teiksim, "Jautrās pleznas". Nē, šī ir multfilma, kas adresēta 100% pieaugušo auditorijai un vai šādu filmu vajadzētu skatīties kopā ar bērniem - būtu vērts padomāt.
Paši norvēģi šo multfilmu laikam nebūtu varējuši finansiāli pacelt, tāpēc šie piesauca palīgā angļus, kurus piesaistīja idejas melnais humors un rezultātā radies produkts ir diezgan savdabīgs norvēģiski-angliski briesmu stāsts ar melnā humora elementiem. Džimijs, kā jau iepriekš varbūt gandrīz pieminēju, ir vecs nomocīts zilonis kādā draņķīgā krievu cirkū. Viens bandītisks tips zilonim dibenā iešuvis septiņus kilogramus heroīna, ko nospēris krievu mafijai. Un tagad viņam Norvēģijā šis heroīns ir jādabū no ziloņa laukā, taču viņam nākas uzmanīties no Lapzemes mafijas (iedomājies - somu mafiozo - how silly is that!), dzīvnieku aizstāvjiem un vēl piedevām - trakiem medniekiem. Rezultātā vienīgais pozitīvais varonis līdzās no "speed" atkarīgajam Džimijam ir norvēģu alnis, bet visi cilvēki - dažāda veida maitas gabali.
Kopumā - ļoti savdabīgs un patiesībā šausmīgi drūms (lai arī vienlaicīgi kaut kādā ļoti nejaukā veidā skaists) stāsts par draudzību visdīvainākajos apstākļos.
Kā izklaidi šo multfilmu skatīties nevajag. Ja vēlies Šreku, skaties Šreku. Ja vēlies redzēt kaut ko līdzīgu "Trainspotting" tikai datoranimācijas vidē, tad "Free Jimmy" varētu būt tev kā radīts.
2007-11-24
comments powered by Disqus