The Addams Family
film — USA — 1991

6.5
Man jau šķita, ka Barija Zonenfelda uzvārds ir kaut kur dzirdēts un ka Adamsu ģimenes režisētājs ir izcēlies arī kādu citu veikumu. Nezinu tikai, kā es neiedomājos, ka viņš man varētu radīt negatīvas un nevis pozitīvas asociācijas - ka vienīgā filma, izņemot Adamsus, no viņa veikuma, ko esmu redzējis, ir idiotiskā komēdija "RV".
Protams, gudrākais būtu arī Adamsu ģimeni lieki necilāt - tā arī ir viena no TĀM filmām, kas atmiņā palikušas kā kaut kas grandiozi smieklīgs, un kādēļ gan vajadzētu pārbaudīt šo veco atmiņu tagadējo stāvokli?
Skatoties šo filmu tagad vēlreiz, daudz kas lika kļūt drūmākam. Pirmkārt, kā melnā komēdija "Adamsu ģimene" nav nemaz tik melna un tik komēdijiska. Nē, par drāmu es to nenosauktu pat ļaunākajos Festera Adamsa murgos, bet jautrības līmenis šajā filmā ir diezgan zems. Vispirms jau jāatzīst, ka Kristofera Loida Festers visā filmas garumā parūpējas par maksimums vienu-diviem smaidiem. Par ko es domāju, kad par viņu savulaik fanoju? Labi, vienalga, bērnībā drīkst fanot arī par Power Rangers. Ja tu par Power Rangers fano trīsdesmit gadu vecumā, tad gan ir cita lieta.
Tālāk - neviens ne-Adamsu personāžs filmā vispār nav ne cik vērts - kamēr Adamsi paši patiešām ir "beyond good and evil", pārējie personāži ir tādi plakani karikatūru varoņi (varbūt vienīgi tā sieviete, kas satusē ar brālēnu To vismaz kaut kādā mērā nepakļaujas kategorizācijai "labs-slikts"). Turpinām - un tā man bija baisa vilšanās - Mortīcija Adamsa ir tikpat vizuāli nesimpātiskā kā melnbaltajā seriālā. Nez kāpēc man atmiņā bija palicis, ka šajā filmā viņa bija tāda smukāka/seksīgāka - drīzāk kaut kas uz Elvira pusi, nevis uz Grandma Addams pusi. Sižeta ticamība, varoņu uzvedība un motivācija, tie laikam nebūtu jautājumi, par ko vajadzētu spriest Adamsu ģimenes sakarā - ne pēc tā šī filma tiecas. Bet kas gan man bija šoks - iepriekš es vienmēr biju uzskatījis, ka Gomezs Adamss bija ekscentrisks trakais, bet vakar skatoties šo filmu atkārtoti es secināju, ka viņš ir gluži vienkārši stulbs. Un tas ir daudz bēdīgāk nekā būt trakam.
Protams, viss augstāk rakstītais nenozīmē, ka šī filma būtu 100% vērtējama kā slikta. Brīžiem šeit tomēr ir par ko pasmieties un šādas tādas lietas filmā ir realizētas ļoti pat labi, bet no "izcilāko melno komēdiju plauktiņa" goda vietas, kur līdz šim man Adamsu ģimene mitinājās, šī filma gan būs jānomet (jā - vēl viens negatīvs faktors - šai filmai dziesmu sacerēja pats bēdīgi slavenais lielbiksis MC Hammer).
2007-11-28
comments powered by Disqus