Omega 6
music — Hungary — 1975

7.5
Ja nu es kaut ko nesaprotu, tad tas ir faktu, kā manā ierakstu kolekcijā varēja iemaldīties šis grupas "Omega" albūms. Nav jau tā, ka es nekad nebūtu klausījies šādu mūziku, taču diez vai laikā, kad es no Dmitrija iegādājos diskus ar milzīgu daudzumu nevienam nezināmu pankroka grupu ierakstiem, es būtu gribējis iepazīties ar slavenāko ungāru progroka grupu.
Protams, slavenākā ungāru rokgrupa vispār nav nekāds baigais rādītājs - izņemot to, ka šajā valstī notiek tradicionālais Sziget festivāls, par mūzikas norisēm maģāru zemē es esmu gaužām slikti informēts, bet par vienu gan es varu būt drošs - tādas grupas kā Omega Latvijā nav un nekad nav bijis.
Progresīvais roks vispār mūsu reģionā nekad nav bijis izplatīts - tā saucamā latviešu pazīstamākā progroka grupa "Holy Lamb" maigi izsakoties ir ne sevišķi zināma (tas vēl būtu patiešām ļoti viegli teikts), tikām Omega savulaik bija vispār vispopulārākā no visām ungāru grupām (vienu no albūmiem viņiem izdevās pārdot, ja nemaldos, 600`000 eksemplāru, un Ungārija nav TIK liela valsts).
Klausoties šo ierakstu, pirmais, ko nevar neievērot, ir tas, ka tas ir ungāru valodā. Kāds brīnums :) Bet tas vienlaikus nozīmē, ka zināt, par ko ir šis albūms, man nav lemts. Iespējams, ka Janošs Kobors dzied par to, cik labi ir seksuāli izmantot mazus puisīšus, iespējams, šis albūms ir veltīts mūsu citplanētiešu saimniekiem. Es jau to nekādi noskaidrot nevaru. Bet es varu noskaidrot, ka tas patiešām ir īsts progroks. No man zināmajām "lielajām" grupām Omega vidrīzāk līdzinās Deivida Alena "Gong", bet droši vien kaut ko viņi ir smēlušies arī no "Yes" un no "Genesis". Interesanti, ka viņu agrīnie ieraksti visvairāk bija iespaidojušies no bītliem un tikai vēlāk Omega kļuva par progeriem. Un šajā albūmā var just gan viņu agrīnās, gan viņu vēlākās ietekmes - piemēram, viena no albūma skanīgākajām kompozīcijām - "Tuzvihar" izklausās pēc bītliska rokenrola ar zināmu progroka piedevu. Citas dziesmas ir vairāk uz progroku un speisroku orientētas - "Nem Tudom a neved" var just arī Ummagumma ēras Pink Floyd klātbūtni, bet "Egyszemlyes orszag" atkal jau vairāk ir Čaka Berija nekā Gong mūzikas līdziniece.
Kopumā šis ieraksts ir pietiekami interesants sava žanra pārstāvis un lieliska apliecina, ka arī bijušajās austrumbloka valstīs bija sava rokmūzika, kas savā ziņā nebija sliktāka par savu rietumu ekvivalentu un reizēm tā no tā nemaz arī neatšķīrās.
2007-12-12
comments powered by Disqus