Eirovīzijas 1.pusfināls

2008-02-03

Kamēr vēl nav pagalam aizmirsies, mazliet padalīšos savos iespaidos par pirmo šī gada Eirovīzijas pusfinālu. Par katru dziesmu atsevišķi neizteikšos, jo vairākas no tām nebija vienkārša nepaplašināta apraksta teikuma vērtas. Tāpēc šeit sniegšu tādu numurētu sarakstu ar būtiskākajiem "punktiem":

  1. LTV uzreiz izcēlās ar organizatoriskām problēmām - kad sazinājās ar azerbaidžāņiem, bija ļoti īpatnēja skaņa, šo to neizdevās tur pārraidīt, tad pat reklāmas pauzi nevarēja savlaicīgi palaist.
  2. Valsts televīzijas gaismotājiem - publisks fui! Kas tā ir par skatītāju acu žilbināšanu, apgaismojot skatuvi, ka vairāku dziesmu laikā uz ekrānu bija grūti skatīties, acis sāpēja?
  3. Kopsolī ar gaismotājiem strādāja arī skaņu meistari - piemēram, Borowas dziesmai kaut kas tika salaists absolūtā dēlī, tā ka piedziedājuma laikā tā īsti nevarēja saklausīt, nedz vokālu, nedz ģitāru. Zināms taču, ka Eirovīzijā pavadījums iet "finiera" veidā - kādam talantam ir jābūt, lai to nevarētu normāli saregulēt, lai visu var normāli saklausīt?
  4. Vispār Borowa dziesmai nebūtu ne vainas, ja ne grupas līderis - reperis. Kā rokgabals būtu ok, bet latgaļu runātājreps tur galīgi neiederējās.
  5. Daudz maz labs bija "More than 27" - varbūt mazliet populistiska tematika, bet skanēja sirsnīgi. Protams, varētu diskutēt par to, vai labi, ka Latviju Eirovīzijā pārstāv vācu puisis.Valsts valodu viņš gan šķiet apguvis ne sliktāk par dažu citu konkursa dalībnieku, kurš Latvijā dzīvo kopš dzimšanas...
  6. "Pirates of the sea" pārsteidza ar brūno sievieti ar izslēgto mikrofonu, ka sākumā šķita, ka te ir darīšana ar kādu transvestītu - rāda tuvplānā, kā sieviete dzied, bet dzirdama veča balss. Citādi, protams, ne ar ko atmiņā nepaliekošs šlāgeris.
  7. Otra kaut cik saistošā dziesma izņemot vācietu Jorenu bija "Funky Drivers" izpildījumā - īsts "fanks" tas, protams, nebija, bet īstenībā nebija ne vainas.
  8. Kā trešo savu "simpātiju" (lai arī ar milzīgu piespiešanos) nosauktu Kettas "Lovely Dexter". Protams, pseidodžezisks retro Eirovīzijā gandrīz ar garantiju lemts neveiksmei, bet uz pārējo gabalu fona šī vēl bija salīdzinoši laba.
  9. Ģeniāls bija LTV gājiens balsošanas laikā pāris reizes tikai parādīt telefona numurus, uz kuriem īsziņot, lai varētu nobalsot, un lielāko balsojuma laiku rādīt reklāmu (būtu kaut augšā vai apakšā numurus "uzspieduši", citādi no mūsu kompānijas pāris cilvēku pat gribēja nobalsot, bet nevarēja, jo pēc šī lēmuma pieņemšanas numuru vairs neparādīja.
  10. Secinājumi par rezultātiem: Šokēja, ka Pirāti uzvarēja (biju domājis, ka šiem būs stabila 8.-10.vieta). Skaitās, ka viņu
    uzvara visvairāk saistīta ar to, ka visi trīs esot varen slaveni. Es gan, izņemot Roberto, nevienu no šiem nezināju. Un arī Roberto - tikai no pagājušā gada Eirovīzijas. Es saprastu, ja šie būtu slaveni vismaz kā dziedātāji, bet nē - vienkāršas Latvijas "beznosacījuma" slavenības. Jorans pat netika finālā - kaut kā dīvainā kārtā nebija iepaticies žūrijai. Kopumā - patiešām baisi, tagad atceroties pagājušo gadu, šķiet, ka tad konkursā piedalījās stipri vairāk normālu izpildītāju.