The Simpsons Season 1
film — USA — 1990

7.0
Skatoties Simpsonus, izlēmu būt godīgs un iet cauri visām sezonām sākot ar pirmo - sistēmai ir jābūt, un turklāt tikai šādi sistemātiski iespējams novērtēt, kādos brīžos seriāls piedzīvojis progresu un kādos - pagrimumu.
Patiesību sakot, pirmā Simpsonu sezona ir kaut kas stipri mistisks - jau tas vien, ka tās pirmā sērija ir "Christmas special" šķiet pietiekami dīvaini. Protams, faktiski viss bija pavisam vienkārši - pirms tam Simpsoni jau pastāvēja īsfilmu veidā un tāpēc varoņi jau bija skatītājiem pazīstami, bet "Simpsons roasting on an open fire" viņi pirmo reizi tika pie ilgāka ekrāna laika.
Interesanti, ka jau pirmās sezonas ietvaros pamazām mainās personāžu izskats un animācija kļūst jau diezgan līdzīga tai, kas kļuva par "klasisko" simpsonu animāciju (pirmajā sērijā tā ir pavisam savādāka). Sižetiski, protams, simpsoni ir bijuši tādi kādi tie ir jau kopš laika gala, lai arī pirmajā sezonā tur neparādās visādi "guest stars", kā arī Springfīldas iedzīvotāju sastāvs vēl nav ieguvis pilnīgu detalizāciju (lai gan vairums otrā un trešā plāna personāžu tad jau ir parādījies). No šīs sezonas sērijām man atmiņā vislabāk palikušas divas - "Life on the Fast Lane", kurā Mārdžai gandrīz parādās mīļākais, un "The Crepes of Wrath", kurā Bārts nonāk Francijā un spiests strādāt verga darbu. Gluži teikt, ka no šīs sezonas sērijām var pārsmieties līks, es nevarētu, bet viena lieta ir - kad tās tapa, Simpsoni kā koncepts bija ļoti svaigs risinājums, nevis 25 gadus atkārtotas vienas un tās pašas situācijas, multfilmas "uzdrīkstēšanās" sabiedrības tabū pārkāpšanā tolaik bija ievērojamāka parādība, nekā tā ir mūsdienās. Protams, tas gan nenozīmē, ka to nozīmīgums tolaik radītu to saistošumu tagad. Jo tā pavisam godīgi - nekā TIK izcila šajā sezonā patiešām nebija.
2008-02-09
comments powered by Disqus