Latvijas futbolam - 100
book — Latvia — 2006

7.0
Otrā Miķeļa Rubeņa Latvijas futbola sērijas grāmata, ko man nācās izlasīt, jāatzīst, ka pagaidām vēl par tādu vērtību kā "Latvijas futbola vēsture" nav kļuvusi. Tāpēc ka tā pamatā stāsta vai nu to, kas bijis jau pirmajā grāmatā, vai to, kas noticis pavisam nesen - proti, par Latvijas izlases panākumiem Eiro 04 kvalifikācijā un pašā turnīrā. Pēc gadiem 20, protams, būs cita lieta, bet pagaidām, kad tādi uzvārdi kā Verpakovskis, Zemļinskis, Prohoronekovs, Laizāns utt. visiem kaut cik futbolā ieinteresētiem tāpat ir zināmi, šāda grāmata tīri kā lasāmviela sevišķi vērtīga nav.
Personīgi man interesantākā bija daļa par pirmskara futbolu, kurā Rubeņa kungs apkopojis šādus tādus tā laika avīžu materiālus un intervijas ar to laiku futbolistiem, tas patiešām bija interesanti.
Īstenībā nekā daudz, ko atstāstīt par šo grāmatu, man nav. Kā jau minēju, lielākā daļa tās tekstu vēsta par 90to - 0to gadu Latvijas futbola izlasi, vēl īsi pastāstīts par Skonto, Liepājas metalurgu un FK Ventspils (tas bija arī pirmajā grāmatā), bet otrā grāmatas puse atkal ir statistiska. Vienīgais, atšķirībā no pirmās grāmatas, šī izdevuma statistika mani interesē pavisam maz - te publicēti dati par visām neatkarības gadu Latvijas futbola izlases spēlēm un pēdējo gadu Latvijas klubu rezultāti, bet to visu es tāpat varētu atrast internetā, līdz ar to tīri papīra veidā man šī grāmata tik noderīga kā pirmais Rubeņa izdevums nav.
Un, ja man būtu izvēle, kuru no grāmatām pirkt, es ne brīdi nedomājot, ņemtu pirmo lielo grāmatu, nevis šo (ar to es negribu teikt, ka šai grāmatai būtu kāda vaina, bet kā Latvijas futbola pārskats sevišķi ideāla tā nav).
2008-03-05
comments powered by Disqus