Waking Ned Devine
film — Ireland — 1998

7.5
Filmu "Waking Ned Devine" es izvēlējos skatīties, vadoties no viena no absurdākajiem argumentiem, kāds vien iespējams - šo filmu kā ļoti labu savā profilā Couchsurfing lapā bija atzīmējusi kāda sieviete, kas aktīvi komentē diskusijās par futbolu. Un kā lai šādā situācijā es varētu izvairīties no filmas lejupielādēšanas?
Šī filma atbilst vienai no divām filmu kategorijām, kuras es mēdzu piedāvāt noskatīties saviem draugiem - tās parasti vai nu ir absolūti izvirtušas filmas par seksuālajām minoritātēm vai arī filmas par pensionāriem. Šī ir otrās kategorijas filma. Iedomāsimies, ka ir kāds mazs ciemats kaut kur Īrijas laukos, un viens no šī ciemata 53 iedzīvotājiem ņēmis un vinnējis lielajā valsts loterijā. Divi ciema centrālie "veči" mēģina noskaidrot, kurš tad ir šis veiksminieks, lai varētu viņam uzmesties par draugiem un arī dabūt kādu gabaliņu no lielā pīrāga. Taču dīvainā kārtā uzvarētājs slēpjas, līdz izrādās, ka šis vecais vīrietis vārdā Neds ir ņēmis un nolicis karoti no lielā šoka, ka kļuvis par šāda milzīga laimesta ieguvēju. Sākumā tas abiem večiem ir lielais šoks, bet tad viņi izdomā, ka Neds būtu gribējis, lai viņi sada šo laimestu savā starpā. Tad, kad izrādās, ka par abiem viņi šo pasākumu nepacels, arī pārējie ciemata iedzīvotāji saņem piedāvājumu saņemt kādu daļu no lielās summas (tā kā laimests ir ap 6,5 miljoniem mārciņu, katram no 52 atlikušajiem iedzīvotājiem pienāktos smuka apaļa summiņa).
Šī filma, protams, pēc idejas ir komēdija, bet ne viena no tām skaļajām un bravūrīgajām komēdijām, kuras skatoties tu zviegzi vienā laidā, nē, tā ir klusā un mazliet nesteidzīga komēdija par dzīvi kādā mazā klusā ciematiņā, kur nekas īpašs nenotiek un kur katram iedzīvotājam ir savas īpatnības un katram raksturam savs skaistums. Šī nebūs no tām filmām, kuras tu gadiem ilgi citēsi vai kuru smieklīgākas epizodes tu rādīsi saviem draugiem youtubē, bet gan tāda vienkārša un sirsnīga filma, kādas īri parasti māk ļoti labi veidot. Jauka filma, kuru patiešām ir vērts noskatīties, lai arī savā CS profilā es to droši vien tomēr nepieminēšu.
2008-04-03
comments powered by Disqus