Relics
music — UK — 1971

7.0
"Relics" patiesībā nav īsts Pink Floyd albūms, bet gan agrīno dziesmu izlase, līdz ar to man nemaz par to šeit rakstīt nevajadzētu. Taču tā kā ievērojama daļa šo dziesmu netika iekļautas grupas studijas albūmos, tad savs pamats par to rakstīt man, protams, ir.
Klasiskākās šī ieraksta dziesmas neapšaubāmi ir divi pirmie Pink Floyd singli - "Arnold Layne" un "See Emily play". Pirmā ir klasisks trakā Sida Bareta veikums, apdziedot transvestītu - veļas zagli. Nav brīnums, ka šī dziesma kļuva par pamatīgu hitu Anglijā, jo tā patiešām ir ļoti laba. Tāpat "See Emily Play", kurā Sids demonstrē mazāk sava vājprāta, ir absolūta klasika, kuru izpildījis citu vidū arī Deivids Bovijs. Diemžēl citas šī ieraksta dziesmas abu singlu līmeni nesasniedz, kā arī daļa no tām ir pieejamas stipri līdzīgās (vai tādās pašās) versijās jau iepriekš izdotajos grupas albūmos. Kāpēc PF bija nepieciešams atkārtoti izdot "Interstellar Overdrive", "Remember a Day", "Cirrus Minor", "The Nile Song" un "Bike", ir labs jautājums. Nav arī skaidrs, kāpēc šajā ierakstā netika iekļauti trešais un ceturtais grupas singli - "Apples and Oranges" un "It Would Be So Nice", kā arī Arnold Layne un singla B-puse "Candy And A Currant Bun". Arī "Careful with that Axe Eugene" vairumam grupas fanu noteikti jau būtu pieejama kā Ummagumma ierakstā ietilpstoša dziesma (turklāt Ummagumma dzīvā ieraksta versija skaitās labāka par studijas veikumu). Līdz ar to no albūmos citur neiekļautajām dziesmām šeit vēl parādās "Paintbox", "Julia Dream" un "Biding My Time". Tās visas faktiski ir gana labas PF dziesmas, bet vienlaikus tās nav nekas tik īpašs, ka to dēļ būtu vērts kļūt trakam aiz sajūsmas.
Līdz ar to var secināt vienu - ja tev ir izvēle starp "Relics" vai "The Early Singles", labāk izvēlies otro, jo tajā ir vairāk citur neatrodamu dziesmu, bet Relics ir divi plusi - atšķirībā no "Early Singles" šis ieraksts ir pieejams kā patstāvīgs veikums, nevis kā box set sastāvdaļa un tajā ietilpst Votersa radītā kompozīcija "Biding my time", kura vispār nekur citur nav pieejama, nav izdota nedz kā singls, nedz kā citādi.
2008-04-14
comments powered by Disqus