10 Items or Less
film — USA — 2006

7.5
"10 items or less" ir tipiska mazbudžeta indie filma, kurā ir sava tiesa gan no "Clerks", gan no visdažādākajām "road" filmām. Zīmīga šī filma ir ar to, ka tajā piedalās stipri augsta profila aktieri. Ar šo profilu pirmām kārtām saprotam, protams, Morganu Frīmenu. Jā - Frīmens pārmaiņas pēc starp daudzajiem lielajiem mega projektiem, vai tas būtu "Evan Almighty", "Lucky Number Slevin" vai "Gone Baby Gone" - proti, filmām, kas tiecas vai nu pēc tava maciņa vai kinoakadēmijas balvām, piedalījies šajā absolūtā mazbudžeta lentē, kas filmēta nieka divas nedēļas un vēlāk izrādīta nieka 16 kinoteātros. Vēl šeit piedalās (tiesa - ļoti sīkā lomā) jaunās paaudzes zvaigzne Džona Hils - viens no tā sauktās Džūda Apatova komandas, "Superbad" galvenā zvaigzne. Galveno sieviešu lomas atveidotāju Paz Vegu daudzi droši vien pazīs kā "Spanglish" zvaigzni, taču šo filmu man kaut kā nav gadījies noskatīties. Tas laikam arī viss, bet šādai filmai - nav slikti.

Tātad - Morgans Frīmens spēlē Morganu Frīmenu, proti, gados vecāku melnādainu Holivudas aktieri, kurš gan filmā ne reizi vārdā netiek nosaukts. Vega ir Skārleta - pārdevēja lielveikalā, kas vēlas kļūt par sekretāri. Aktieris ierodas veikalā, lai novērotu tā menedžera uzvedību un mācītos savai nākamajai lomai, kuru gan viņš vēl nav piekritis spēlēt, jo pēdējos četrus gadus vispār nav kino filmējies (kas gan, protams, būtiski atšķiras no patiesās Frīmena situācijas). Pēc "novērošanas" viņam puisis, kas viņu atveidis - tas pats Džona Hils - neierodas pakaļ un aktieris paliek pamests svešā pilsētas daļā. Tad nu gādību pār viņu uzņemas Skārleta, bet viņš - gādību pār Skārletu. Tas kopumā arī ir viss filmas sižets, lielākā daļa tās ir bieži ne pārāk nopietni dialogi par dažādām lietām, tai skaitā sarakstu veidošana no "10 items or less". Proti, Skārleta strādā kasē, kur nedrīkst nākt ar vairāk kā desmit precēm un par ne vairāk kā desmit lietām var izteikties arī citās situācijās.
Var jau teikt, ka šajā filmā nekā tāda nav - jo tajā patiešām nav nekā TĀDA - grandioza vai pārsteidzoša, brīžiem tā ir smieklīga, brīžiem tā pat netiecas tāda būt, kā jau tas parasti no šādām indie filmām sagaidāms, bet kopumā tā man nelika vilties. Pietiekami viegls kino, bez pārmērīgas uzspēlēšanas, ar Frīmena pasmiešanos pašam par sevi, savdabīgu skaņu celiņu (tajā dominē repa gabali, kas mazliet atsauca "Office Space") un absolūtu pretenciozuma uz lielu kino trūkumu, tā sagādāja atslodzi starp filmām, kuras mēģina kaut kas būt. Interesanti, ka filmas režisors Breds Silberlings savulaik radījis gan "City of Angels", gan muļķīgo "Casper", gan diezgan saistošo "Lemony Snickets" lenti.
2008-04-15
comments powered by Disqus