Pretties for You
music — USA — 1969

7.0
Kad es šo ierakstu izdzirdēju pirmo reizi, man radās sajūta, ka drīzāk man ir darīšana ar kādu iepriekš nedzirdētu Sida Bareta ēras "Pink Floyd" krājumu, nekā ar trakā Brodvejas šokrokera Alice Cooper karjeru. Tagad, kad esmu klausījies arī daudzus citus mūziķus, varu piekrist, ka līdzās PF pie šī ieraksta ietekmēm un influencēm vajadzētu pieminēt gan Frenku Zapu (kura paspārnē ieraksts tapa), gan "The Pretty Things", gan "The Who", gan pat bītli. Un tomēr joprojām apgalvoju, ka tu šeit nedzirdēsi diez ko daudz norāžu uz vēlāko Kūpera karjeru.

Protams, patiesībā tur nebūtu par ko brīnīties - Alice Cooper ilggadīgais vadmotīvs ir bijis sekot populārās mūzikas modei un vienmēr būt aktuālam - vai tas būtu septiņdesmito sākuma skaļais un bravūrīgais roks, astoņdesmito sākuma new wave, vēlāk - pūdeļroks, tad - smagais roks ar grunge ietekmi, rotaļāšanās ar nu-metal un pēdējos gados - garage rock atdzimšana. Bet tomēr interesanti iedomāties, ka savas karjeras pirmākumos Furnjē kungs ar kompāniju bija absolūti tripijīgi.

Ja vien tu neesi tāds pats Kūpera fans kā es, droši vien nevienu šī ieraksta dziesmu tu dzirdējis nebūsi, lai arī viena no tām tev varētu šķist pazīstama. Runa, protams, ir par grupas pirmo singlu "Reflected", kas vēlāk tika paātrināts un pārsaukts par "Elected", vienlaikus atbrīvojoties no psihodēliskajiem tā elementiem. Jāatzīst, ka vēlākā "Billion Dollar Babies" dziesma ir labāk pasniegta, taču arī šajā agrīnajā versijā savs skaistums ir. Faktiski laikam gan vislielākās paralēles šajā ierakstā būtu saskatāmas ar "The Who" agrīno gadu mūziku - te ir gan daudz disonances, gan savdabīgu pusdžinglisku kompozīciju (šis tas kopīgs ar "Sell Out"), taču, protams, Taunshenda šajā grupā nebija, līdz ar to arī līmenis tam visam ir nedaudz sliktāks. Kopumā - pietiekoši saistoši, pietiekoši netipiski un no Kūpera negaidīti, bet ja tu gribi labu garāž/psihodēlisku roku, protams, labāk pievērsties angļu oriģinālam, nevis amerikāņu atdarinājumam, lai arī man personīgi ļoti patīk "Sing Low, Sweet Cheerio" no šī albūma.
2008-04-29
comments powered by Disqus