The Gods Must Be Crazy
film — Botswana — 1980

8.0
"Dieviem jābūt trakiem" ir viena no tām filmām, kuras (kā šķiet) ikviens izņemot mani ir redzējis, bet man tā, protams, bija jaunums un atklāsme. Lai arī savā tā sauktajā "filmu projektā" to klasificēju kā Botsvanas kino pārstāvi, faktiski laikam gan pareizāk par filmas izcelsmes valsti būtu uzskatīt Dienvidāfrikas Republiku, kuras kino ļaudis bija galvenie šīs filmas veidotāji. Un tomēr - tā kā DĀR filmu ir daudz, bet ar botsvāniešu līdzdalību atbilstoši IMDb un Wikipedia vispār neviena cita kaut nedaudz pieminēšanas vērta filma nav tapusi, šo klasificēju tieši kā Botsvanas filmu (btw. arī IMDb to uzrāda kā Botstavanas, nevis DĀR filmu).

Filmas kodolu veido trīs sižeta līnijas:
  • kāds Kalahari tuksneša bušmenis vārdā Xi ierauga no debesīm (lidmašīnas) izmestu tukšu Kokakolas pudeli, kuru viņš paceļ un kas viņa ciematā vispirms kļūst par ļoti populāru praktisku priekšmetu, bet visai drīz - par strīdu pamatu, līdz ar to Xi izlemj tā saukto "evil thing" pārmest pāri pasaules malai, lai atbrīvotos no šīs nevēlamās dievu dāvanas;
  • tikām pētnieks Endrjū Steins kaut kur uz Dienvidiem no tuksneša nodarbojas ar mierīgu un nevienam netraucējošu dzīvnieku ekskrementu pētīšanu, līdz vietējais mācītājs viņam palūdz aizbraukt ar auto pakaļ jaunajai skolotājai no DĀR Keitai.
  • vēl kaut kur vienā no Botsvanas kaimiņvalstīm notiek mēģinājums nogalināt vietējo prezidentu un teroristi to vadoņa Sema Bogas vadībā bēg uz Botsvanu.

Agrāk vai vēlāk šīm sižeta līnijām dabiski ir jākrustojas, un to tās arī izdara.

"The Gods Must Be Crazy" ir ļoti jauka un sirsnīga komēdija, brīžiem varbūt nedaudz āfrikāniski naiva (pareizāk sakot - gandrīz visu laiku āfrikāniski naiva), taču tās personāži ir tik jauki, ka pret šo filmu būt pārlieku kritiskam nemaz nav iespējams. Līdzās tukšajai kolas pudelei viens no galvenajiem filmas "varoņiem" ir stipri sagrabējis Land Rover Defender, kas kļūst par daudzu joku pamatu. Filmā ir daudz trāpīgu citātu, viens no klasiskākajiem droši vien ir šis:
Steyn: What do you know about women?
Mpudi: I got seven wives, how many you got?
Steyn: Why aren`t you home with your seven wives?
Mpudi: I know how to marry them. Nobody knows how to live with them.

Jā, jāpiezīmē, ka filmā pamatā tiek izmantota angļu valoda un vien Xi un viņa tautieši runā savā bušmeņu valodā, kuras teksti netiek tulkoti, bet reizēm "stāstītājs" tos atstāsta.
Protams, šī filma savā ziņā ir ļoti nemoderna - Eiropā un Amerikā neviens kaut ko tādu 1980.gadā nefilmētu, drīzāk tādas filmas varēja tapt 50.gados vai varbūt pat vēl pirmskara laikā, taču Āfrikas kino ir pavisam cita pasaule, un what the heck - filma taču ir lieliska, vai tā būtu naiva vai baismīgi "gudra". Tā ir smieklīga, sirsnīga un atmiņā paliekoša. Un ko vairāk no šādas filmas var gribēt?
2008-05-10
comments powered by Disqus