The First Day (with Robert Fripp)
music — UK — 1993

7.0
Deivids Silveins ir no "Japan". Roberts Frips ir no "King Crimson". Viņiem kopā šis ir pirmais ieraksts. Sekoja vēl divi. Tos neesmu dzirdējis. Šis neizklausās pēc King Crimson. Kā izklausās "Japan" - nezinu. Man ir viens viņa solo ieraksts. "Secrets of the Beehive". Nekas īpašs tas gan nav. Šis ieraksts skaitās labāks. Vai ir? Jāpadomā.

"The First Day", kā vēsta Wikipedia, iekļauj sevī trīs mūzikas stilus - tehno, fanku un progresīvo roku. Varētu pieņemt, ka pirmie divi ir vairāka Silveina, pēdējais - Fripa nopelns. Protams, varbūt Roberts Frips patiesībā ir nereāls Scooter fans un viņa mīļākā visu laiku dziesma ir "How much is the fish", tomēr es par to derēt negribētu. Kāpēc ne? Tāpēc ka "How much is the fish" nav sevišķi izcila dziesma. "Scooter" tādu ir tonnām, un izņemot nosaukumu nekā īpaša tajā nav. Turklāt šī dziesma nemaz nav iekļauta Silveina un Fripa kopīgajā ierakstā "The First Day". Tas gan nav pārsteigums, jo neviens no viņiem nav HP Beksters no "Scooter", nemaz nerunājot par to, ka "How Much is the Fish" radās vairāk kā piecus gadus pēc šī albūma iznākšanas. Tā ka pat ja Silveins un Frips būtu "Scooter" ļoti mīļi palūguši atļauju ierakstīt šīs dziesmas kaveru, viņiem tas nemaz nebūtu bijis iespējams. Jā, patiesībā "Scooter" 1993.gadā nemaz vēl nebija izveidota.

Iesākas ieraksts labi - ar fankīgo "God`s Monkey", kas pāriet albūma lieliskākajā dziesmā - "Jean the Birdman". Taču tad notiek pāreja no vienkāršajām - 4-5 minūšu - dziesmām uz jau daudz ambiciozākām un garākām kompozīcijām. Tā piemēram, "Firepower", kas ir uz ģitārām smaga kompozīcija, tīri muzikāli man patīk, bet vokoderī apstrādātie Silveina un Terija Gana vokāli man vismaz traucē un šķiet esam nevietā. Vēl viens pieminēšanas vērts skaņdarbs ir "20th Century Dreaming (A Shaman`s Song)", kas man rada neizbēgamas asociācijas ar "21st Century Schizoid Man". Muzikāli un saturiski, protams, - nekādas līdzības. Bet nosaukums. Kopumā īsti manā gaumē ieraksta otrā puse nav - pietiekoš interesanta tā it kā gan ir, nevar žēloties, ka ierakstam nebūtu sava odziņa, bet tā ir odziņa, kas domāta kādam citam, ne man.
2008-05-19
comments powered by Disqus