For Your Consideration
film — USA — 2006

7.0
Noskatījos pēc kārtas otro no Kristofera Gesta pseidodokumentālā stila filmām (lai arī "FYC" oficiāli tāda neskaitās). Patiesībā šāda nosaukuma filmu es nemaz nevarēju palaist garām - kā nekā es esmu viens no "klasiskākajiem" šīs frāzes lietotājiem. Ko nozīmē "for your consideration"? Faktiski tās ir epizodes filmā, kurām Oskaru piešķiršanas komisiju aicina pievērst pastiprinātu uzmanību, parasti tas tiek filmas kopijās izcelts ar speciālu "FYC" uzrakstu. Kā teikt, lai stulbie kritiķi spētu novērtēt labākos filmas brīžus. Sarunvalodā (proti - manu draugu lokā) ar for your consideration tiek saprastas lielās banālās scēnas dažādās filmās - tie "spēcīgie" skati ar mīlniekiem saulrietā, ar kādu mirstošu cilvēku, obligāta FYC sastāvdaļa ir arī "grandioza" mūzika - proti pēc idejas for your consideration ir filmu banālākie un salkanākie mirkļi, kuros tev tās veidotāji (neveiksmīgi) mēģina radīt pacilātības vai kādas citādas emocijas. Turklāt labākais ir tas, ka šādi momenti ir ne tikai filmās, kuras patiešām varētu pretendēt uz kādam balvām, bet regulāri tādi novērojami arī pastulbās romantiskās komēdijās, piedzīvojumu filmās un trilleros.

Tagad, kad esam noskaidrojuši šo jautājumu, varam pievērsties tam, kas ir redzams šajā filmā. Vairāki līdz šim ne pārāk zināmi aktieri piedalās filmas "Home for Purim" uzņemšanā. Un pēkšņi sāk izplatīties baumas, ka trīs no viņiem varētu tikt nominēti Oskaram. Un tu vari iedomāties, ko jebkuram kino aktierim nozīmē Oskara nominācija (heck! jebkuram cilvēkam tā nozīmētu to pašu! kāpēc neviens mani nenominē Oskaram?), līdz ar to viņu uzvedība un attiecības sāk pamazām mainīties, bet līdz nomināciju paziņošanas brīdim tā sasniedz absolūta sviesta līmeni. Starp citu, vienu no šiem aktieriem spēlē Harijs Šīrers. Who the fuck is that to jautāsi? Alana Šīrera neglītais brālis? Nē, tas ir vīrs, kuru tu vislabāk pazīsti kā Flandersu un Misteru Bērnsu - proti, viens no galvenajiem Simpsonu aizkadra cilvēkiem. Pārējie aktieri gandrīz visi ir redzēti arī citās Gesta filmās, ieskaitot manis nesen aprakstīto "Best in Show", plus te piedalās Rikijs Džerveiss. Jā, tas pats lieliskais resnītis no "The Office" un "Extras". Un šoreiz viņš ir nonācis otrā pusē nekā "Statistos" - šoreiz viņš ir tas vīrs uzvalkā, kas paziņo, ka filmā "Mājās uz Purimu" (ebreju svētkiem) būtu vēlams samazināt uzsvaru uz tās ebrejiskajiem elementiem. Nē, nevienam nav nekādu iebildumu pret to, ka varoņi ir ebreji, bet tomēr nevajag jau citiem sviest acīs, ka tev nav priekšādiņas, kā teikt. Beidzas tas ar to, ka filma tiek pārsaukta par "Home for Thanksgiving", bet tas jau ir ok.

Faktiski kā jau visas Gesta filmas "For Your Consideration" ļoti trāpīgi atveido savu izsmejamo tematiku un lai arī to skatoties tu varbūt nesmiesies vēderu turēdams, tā noteikti ir noskatīšanās vērta filma.
2008-06-02
comments powered by Disqus