Auswaertsspiel
music — Germany — 2002

7.0
"Auswärtsspiel" ir pēdējais Die Toten Hosen ieraksts, kas iznāca laikā, kad manā rīcībā vēl bija mūzikas kanāls VIVA un kad es ar prieku to skatījos. Līdz ar to vismaz četrām šī ieraksta dziesmām esmu redzējis arī klipus - tās ir "Steh auf, wenn du am Boden bist", "Kein Alkohol", "Nur zu Besuch" un "Was zaehlt". Tāpēc sākšu ar pievēršanos tieši singliem (ievērojot to, ka runāt par kaut kādu kopīgu albuma struktūru un centrālo tēmu Toten Hosen gadījumā varētu būt lieki).

"Steh auf" - dziesmai bija idiotisks (manā uztverē) klips futbola laukumā, bet pati dziesma ir absolūti nesaistoša - es varu saprast vēl, ka Hosen to varētu spēlēt koncertos tās "uplifting" piedziedājuma dēļ, bet citādi tā ir stipri garlaicīga.

Cita lieta ir "Kein Alkohol", kurā Kampino dzied par to, ka arī atturēšanās no alkohola nav panaceja pret problēmām. Protams, tas ir tipisks Hosen šlāgeris, turklāt tai ir patiešām ekselents video:

Ar "Nur zu Besuch" beigtās bikses turpina ar "Unsterblich" iestaigāto celiņu - liriska un episka balāde, protams, ne pārāk melodiska, pavisam ne panciska, bet mani tā uzrunā. Nekas, ka es zinu, ka "they don`t mean it" un nekas, ka patiesībā par šo dziesmu varētu arī pasmieties.

Visubeidzot šī ieraksta pirmais singls "Was zaehlt", kurā Kampino apgalvo, ka "tikai mīlestība skaitās", ir atkal jau ne pārāk atmiņā paliekoša dziesma, es tajā nekādu hita potenciālu nesaskatu (lai gan, protams, kaut kas tajā ir).

Attiecībā uz citām dziesmām, mana favorīte neapšaubāmi ir "Graue Panther" - lieliska žēlošanās par to, ka viņi ir kļuvuši par veciem pankiem ar piedziedājumu:
Ich bin ein alter Mann (schweinealt)
Nur ein alter Punk (viel zu alt)

Vispār - vecs panks ir pietiekoši dīvaina tēma, turklāt dziesma arī ir laba. Tituldziesma "Auswaertsspiel" ir gana laba futbola himna, bet vēl viens highlight ir humora pilnā "Kanzler sein...", kurā Kampino skaidro, cik grūti ir būt kancleram. Vēl viens labs šlāgeris ir "Das Maedchen aus Rottweil".

Liela daļa šī ieraksta dziesmu, protams, ir absolūtas vietas aizpildītājas, kuras vienu no otras pat atšķirt ir pagrūti, bet who am I to expect Die Toten Hosen ein perfektes Album zu ierakstīren? Es taču saprotu, ka viņi nav tāda līmeņa grupa, kas spētu uzrakstīt vienā piegājienā 18 labas dziesmas. Bet kādas 9 no 18 patiešām ir ok, un tas ir ok.

Atklāju, ka par šo ierakstu biju jau senāk uzrakstījis angliski (novērtējot to uz tādu pašu septītnieku), iepeistošu šeit arī to aprakstu:
I remember the time when I first found some love for "The Dead Pants" - it was when they had their "Unsterblich" LP with briliant songs on it like "Bayern", "Unsterblich", "Schoen sein" and even "Lesbische schwarze Behinderte". After that I`ve listened to most of their records quite a few times and this band has fluctuated in my mind between "very interesting" and "okayish". "Auswaertsspiel" (if I remember correctly) was the follow-up to "Unsterblich" and it had its share of hits in Germany (and deservedly so). The first single "Was zaehlt" doesn`t count among my favourite Hosen compositions, neither does "Steh auf wenn du am Boden bist" - another song about football following the "Bayern" direction. The football subject comes as a little surprise, of course, on a record entitled "The Away Game". The other singles were "Kein Alcohol" - a nice drinking/anti-drinking song and one of their biggest hits to-date "Nur zu Besuch" - a song even sadder than the title song from "Unsterblich". Yet some of my favourite songs from this record didn`t become singles - and those include "Graue Panther", "Kanzler sein" and the gypsy-like "Das Maedchen aus Rottweil". What drags this record down is the quite significant number of album fillers - tracks like "Schwimmen", "Depression de luxe" or "Tier" make very little sense at all.
2008-06-10
comments powered by Disqus