The Comfort of Strangers
book — UK — 1981

7.5
Es nebūtu es, ja nepievērstos kārtējam apjomīgam (un droši vien - nepabeidzamam) projektam. Šoreiz tas attiecas uz grāmatām. Ir tāda grāmatiņa "1001 Books You Must Read Before You Die", kurā uzskaitīta 1001 grāmata, ko tev dzīves laikā vajadzētu izlasīt. Pagājušo piektdien veicu šī saraksta caurskatīšanu, lai uzzinātu, cik no šīm grāmatām esmu jau izlasījis. Izrādījās - 108, proti, nedaudz vairāk par desmit procentiem. Un tagad mans mērķis būs šo rezultātu iespēju robežās uzlabot. Nekādus konkrētus mērķus iz kategorijas - trīs gadu laikā tikt galā ar atlikušajām 900 grāmatām (pilnīgi nereāli), 50 jaunas saraksta grāmatas gadā, vai tamlīdzīgi, pagaidām neizvirzīšu. Vienkārši vairāk lasīšu grāmatas, kas ietilpst šajā sarakstā. Bet tas nenozīmē, ka lasīšu TIKAI tās. Neesmu taču gluži aptracis. Iana Makjuana "Svešinieku mierinājums" ir pirmā grāmata, kas izlasīta jaunās nostādnes ietvaros.

Hronoloģiski tas ir otrais britu rakstnieka Iana Makjuana romāns, bet manā sistēmā - trešais, pēc "Black Dogs" un "Amsterdam". Faktiski tas ir drīzāk tāda pusgarā novele, nekā romāns, jo apjomīgs šis darbs nav. Tas stāsta par Kolinu un Mēriju - mīlnieku pāri, kas ieradušies Venēcijā. Viņi nav precējušies un nedzīvo kopā, bet attiecības starp viņiem ir ļoti tuvas un jutekliskas. Un viņu atvaļinājums sākotnēji izvēršas ne pārāk notikumiem pārbagāts, taču kādu reizi klīstot pa pilsētu un meklējot vietu, kur ieturēt vakariņas, viņi nejauši sastop ļoti uzmācīgu vietējo iedzīvotāju Robertu, kas viņus vispirms aizvilina uz savu bāru, bet vēlāk arī pie sevis mājās, kur šie tiek iepazīstināti ar Roberta sievu Kerolainu. Kaut kas šajā vietējo iedzīvotāju pārī gan nav īsti kārtībā, taču Mērija un Kolins, kas tieši ir par vainu, saprot par vēlu.

Šis romāns, kas iesākas kā seksuāls mīlasstāsts, beidzas kā seksuāls šausmu stāsts. Un te nu jāsaka, Makjuans ir diezgan labs šausmu erotiķis, tur nebūtu ko viņam pārmest. Varbūt tā nav gluži manā gaumē grāmata, bet laba.
2008-06-13
comments powered by Disqus