Be Kind Rewind
film — USA — 2008

7.0
"Be Kind Rewind" man labāk patika kā ideja un mazāk kā filma, bet arī kā filma tā patiesībā bija ok. Kādas ir tās sastāvdaļas? Ir Džeks Bleks. Sauksim viņu par Džeku Bleku. Varu piekrist N.R., ka viņš visās filmās (varbūt ar izņēmumu King Kong, bet arī tur tas ir nosacīts izņēmums) spēlē vienu un to pašu personāžu, kas vairāk vai mazāk atbilst viņa publiskajam tēlam. Iespējams, ka dzīvē viņš ir gluži savādāks, bet tam nav nozīmes. Viņš ir uzņēmies būt tāds kā viņš ir iekš "Tenacious D" un tāds viņš ir arī visās savās filmās. Un lielākoties viņam tas sanāk tīri labi (ar vienu izņēmumu - "Nacho Libre", manuprāt, bija absolūti bezjēdzīgs sviests).

Pie kā es paliku? Tātad, mums ir Džeks Bleks. Un ir Moss Defs. Defa varonis strādā nožēlojamā VHS nomas bodē. Kas var būt nožēlojamāks par VHS mūsdienās? Varbūt vienīgi audiokasešu tirgotava. Maksima salāti. Diskešu tirdzniecības kantoris. Fanošana par "Depeche Mode". Nē, laikam ir pietiekami daudz lietu, kas ir nožēlojamākas par VHS nomas bodi. Bet tā ir pietiekami nožēlojama, un tajā bizness diez ko labi nevedas (nebrīnīsimies par to, zinot, cik daudz cilvēkiem mūsdienās ir pieejami VHS magnetofoni). Un īpaši slikti tai sāk iet, kad tās īpašnieks uz pāris dienām aizbrauc, atstājot bodīti Mosa Defa pārziņā, stingri piekodinot nelaist iekšā Bleku, kurš iznīcina visu, kam tas pieskaras. Bet viņš Bleku ielaiž, un tas nedaudz dīvainā kārtā izdzēš visas nomā pieejamās kasetes. Tas nav patīkami, bet tā mēdz gadīties. Lai neļautu kantorim bankrotēt, Defs un Bleks tad izdomā paši uzņemt savas low-budget versijas filmām, kuras cilvēki vēlas ņemt nomā. Palīgā tiek pieaicināta vēl meitene no veļas tirgotavas un ir radīta jauna filmu uzņemšanas superkomanda.

Tālāk par sižetu mēs varam arī nerunāt. Filma ir par to, kā mājas apstākļos bez lieliem resursiem tu vari uzņemt pats savu Robokopu vai "Ghost Busters". Muļķīgi, bieži asprātīgi, reizēm - nedaudz pastulbi, bet pietiekami labi humoristiski realizēts. Savā ziņā es no šīs filmas gan biju gaidījis vairāk, bet nevaru pateikt, kādā ziņā tieši. Es nespēju to tā noformulēt, bet sajūta iepriekš man bija, ka šī varētu izrādīties par vienu no gada labākajām komēdijām. Neizrādījās. Tā bija traka un tā bija oriģināla, bet ne tik izcila, kā man gribētos. Proti, tā nemaz nebija izcila un atšķirībā no, teiksim, "The School of Rock" tā diez vai manās atmiņās iesēdīsies uz ilgāku laiku.
2008-06-14
comments powered by Disqus