Electric Warrior
music — UK — 1971

8.0
"Electric Warrior" neapšaubāmi ir pazīstamākais Marka Bolana veikums, kas vienlaikus pabeidza viņa un viņa grupas pārvērtību no pasaku hipijiem par glemroka zvaigznēm. Savas nodevas vecajām "Tyranosaurus Rex" dienām šajā ierakstā vēl ir jaušamas, bet par dominējošām kļuvušas skanīgās glema kompozīcijas - tādas kā "Mambo Sun", "Bang a gong (get it on)", "Jeepster" un "Rip Off". Glemrokam, kā jau ikvienam mūzikas stilam (izņemot repu, kas ir sātana pabiras, bet tas ir cits stāsts) ir gan savi pozitīvie varoņi, gan negatīvie tēli. Kamēr Gary Glitter, Sweet un tiem līdzīgie izpildītāji diezgan izteikti ir negatīvie tēli, kas šo mūziku padarīja par lēta seksa kultu, Bolans līdzās Deividam Bovijam ir viens no galvenajiem apliecinātājiem, ka glam rock var būt arī baudāma un pietiekami augstvērtīga mūzika. Turklāt Bovijs, kā zināms, šādai mūzikai pievērsās tieši Bolana ietekmē, tādējādi Marks ir uzskatāms par tādu kā glamroka krusttēvu.

Droši vien neatradīsies daudz cilvēku, kas nebūs dzirdējuši "Bang a gong", kas man vismaz atsauc prātā pietiekami nešķīsto filmu "Velvet Goldmine" (kurā tā droši vien tika arī izmantota). Bolans savā blējošajā balsī dzied:
Well, you`re dirty and sweet
Clad in black, don`t look back, and I love you
You`re dirty and sweet, oh yeah
Well, you`re slim and you`re weak
You got the teeth of the hydra upon you
You`re dirty, sweet and you`re my girl

Droši vien līdzās Bovija sacerētajai "All the young dudes" šī manā uztverē ir visklasiskākā glemroka kompozīcija (plus, protams, viss "Ziggy Stardust" albums). Bet vai "Mambo Sun" būtu par mata tiesu sliktāka? Un "Rip Off" varbūt pat ir labāka (turklāt tā ir savā ziņā tāda kā protopanka un protorepa pārstāve).

Kamēr elektriskās šī ieraksta dziesmas ir tīrs glems, tikām gabali, kur Bolans spēlē akustisko ģitāru, tādi kā "Cosmic Dancer", "Girl" un daļēji arī "Life`s a Gas" ir pietiekami līdzīgi viņa agrīnajiem darbiem un lai nu kas Bolana mūzikā ir, tā ir spēja klausītāju uzrunāt. Iespējams, Bolana pirmie ieraksti bija godīgāki, sirsnīgāki un sirdsskaidrāki, bet "Electric Warrior" ir un paliek viens no viņa labākajiem veikumiem, vai tu pieliec vai atņem.
2008-06-16
comments powered by Disqus