Waiting for Guffman
film — USA — 1998

7.0
Šī bija pirmā no diezgan daudzajām Gesta paša režisētajām parodijdokumentālajām filmām, līdz ar to vismaz uz papīra tā ir nozīmīgāka par tām divām, kuras esmu redzējis - "Best in Show" un "For your consideration". Tikām, ja vērtē filmu tikai pēc tās satura, nevis iznākšanas gada, jāatzīst, ka "Waiting for Guffman" ir tieši tāda pati filma, kā tai sekojošās. Proti - tā ir pietiekami smieklīga, taču problēma Gesta filmās ir tajā, ka viņš stipri vien par retu variē savu pieeju. Tas ir kā vecajās Vudija Alena filmās, kur tev vienmēr bija iespēja skatīties par to, kā tas mazais briļļainais tips risināja savas privātās dzīves jautājumus ar seksapīlām blondīnēm, tā Gests vienmēr smejas par kaut ko ne pārāk prestižu un tomēr pietiekami izsmiešanas vērtu.

Starp citu, Waiting for Guffman izsmiekla objekts mani kaut kā sevišķi neuzrunā - te centrā ir kaut kādas muļķīgas ASV sīkpilsētas 150 gadu jubilejas svinības, kuru centrā būs muzikāls iestudējums, kuru vada neveiksmīgs homoseksuāls aktieris vārdā Corky. Savā izrādē kāstinga rezultātā viņš pieņem vienu ebreju-zobārstu (Eugene Levy, kas, manuprāt, visās filmās atveido vienu un to pašu personāžu), burgeru iestādījumā strādājošu meiteni, pāri - tūrisma aģentūras vadītājus, un seksīgu automehāniķi, kurš Korkijam vienkārši fiziski patīk. Un tad viņi sāk gatavot iestudējumu, kurā, kā solīts, vajadzētu ierasties Brodvejas dūzi Gafmenam, kuru tad viņi visi arī gaida.

Ja skatīties šo filmu kā pirmo no Gesta ražojumiem, varētu būt ļoti pat ok. Patiesībā pat neskatoties to kā pirmo, iemeslu smieties filmā netrūka. Bet no otras puses, man vismaz gribētos redzēt Gestu atkāpjamies no nebeidzamajām mockumentaries un pieķeroties kaut kam citam. Lai arī, loģiski, ka ne pret "Waiting for Guffman" būtu izsakāma šāda kritika.

Personāži un dialogi šeit ir līmenī, pats Gests uzņēmies Korkija lomu, kā jau tas no viņa gaidāms, filmā ir vairākas pietiekami lipīgas dziesmas (kas iekļautas iestudējumā), brīžiem jociņi te gan ir patruli (citplanētieši, pēc kuru apmeklējuma vienam tipam katru dienu sāp dibens daudzu gadu garumā), taču lielākoties - veiksmīgi. Šī komēdija noteikti nav kļuvusi par sava žanra klasiku (tā kā "This is Spinal Tap"), bet kopumā ir tīri ok.
2008-07-13
comments powered by Disqus