Pet Sounds
music — USA — 1966

9.0
Droši vien dabā būtu grūti atrast cilvēku, kas "Pet Sounds" neuzskatītu par Beach Boys veiksmīgāko ierakstu, un ja tu šādu cilvēku tomēr atrodi, vari viņu no manis pasveicināt. Ne tāpēc, ka es viņam piekristu, bet tāpēc, ka man patīk nodot sveicienus dažādiem ļaudīm. Bet "Pet Sound" tomēr ir un paliek augstākā virsotne, ko Beach Boys spēja sasniegt. Protams, var gari un plaši spriedelēt par to, vai "Smile", ja Braiens Vilsons to būtu spējis pabeigt sešdesmito gadu otrajā pusē un nevis divdesmit pirmā gadsimta sākumā, būtu kļuvis par lielāku eposu, taču viņam tas tolaik neizdevās un līdz ar to īpašu konkurenci no citu grupas ierakstu puses "Pet Sounds" neizjūt.

Kas ir "Pet Sounds"? Pirmkārt, tā ir Vilsona atbilde uz Bītlu "Rubber Soul", kurā viņš radījis tādu kā pusaudžu mīlestības simfoniju (jo nosaukt par psiholoģiski dziļu un nopietnu šo ierakstu nevar). Bet tas nav tāds tīņu auditorijai paredzēts ieraksts kā vairums visa, ko Beach Boys radīja gan pirms, gan pēc tam - tas ir muzikāli ļoti daudzveidīgs un satriecoši skaists pārdzīvojums, kur katra skaņa (un skaņu te ir tik daudz, ka traks var palikt, jo Vilsons šeit nepavisam necentās noskopoties ar ieraksta tapšanā ieguldīto laiku) veido savu pilienu milzīgajā jūrā, kas ir "Pet Sounds".

Kā atšķiras "Pet Sounds" no strandarta Beach Boys ieraksta? Ņemsim par piemēru ieraksta pirmo skaņdarbu - lielisko "Wouldn`t it be nice?" - tā pirmā minūte ir tradicionāls surf pops/roks, ar ko grupa nodarbojās jau kopš saviem pirmsākumiem, taču savā vidusdaļā tā paspēj iziet cauri pilnīgi citai tonalitātei, melodijai un noskaņai, lai beigās atgrieztos pie sava jestrā paveida - bet tieši vidus daļa to dara par citādu nekā tradicionālās Beach Boys dziesmas. Un dievīgā "You still believe in me". Vai tā nav dievīga? Nemaz nerunājot par "Don`t Talk". Un, protams, nekad un nekur nevar piemirst "God Only Knows" - kas ir viena no šī ieraksta daudzajām virsotnēm. Īsi sakot - šajā ierakstā ir tikai perfektas dziesmas un arī pats ieraksts ir tik perfekts, cik vien BB to spēja radīt, un viņi tolaik bija really labi. Nekas, ka viņi paši nespēlēja instrumentus šajā ierakstā, bet tikai dziedāja, jo Braiens Vilsons ļoti labi saprata, ka bija lietas, kas viņiem nebija pa spēkam un ka ieraksts no tā tikai ieguva. A masterpiece un punkts.
2008-08-26
comments powered by Disqus