El día de la Bestia
film — Spain — 1995

7.0
Kad piedāvāju Lienčai ar mani kopā skatīties šo spāņu melno komēdiju par Sātanu, viņa atteicās. Atteikuma motivācija bija tāda, ka pēc šādas filmas viņai grūti būšot gulēt, jo visticamākais, ka šī filma būs vairāk šausmene nekā komēdija. Sava tiesa taisnības viņai tur patiešām bija - tīri par komisku es šo filmu nesauktu, jo tajā priekš komēdijas bija stipri par daudz asiņu, vardarbības un sātaniskas klātbūtnes.

Tātad, par ko ir šī filma? Kāds teoloģijas profesors divdesmit sava mūža gadus veltījis tam, lai "atšifrētu" Vecās Derības Apokalipses grāmatu (jo loģiski, ka šādā grāmatā ir iekšā kāds šifrs). Un viņš ir secinājis, ka tās atšifrējums ir datums, kurā būs piedzimt Antikristam. Lai nesāktos pasaules gals, mācītājam atliek tikai viens - pašam stāties sakaros ar Sātanu, iekarot viņa uzticību un tad pie pirmās izdevības nogalināt mazuli. Lai to izdarītu, pirmais, ko šis garīdznieks sāk darīt, ir grēkot, jo citādi Sātana interesi par sevi viņam neradīt - viņš laupa, pastrādā vardarbīgus darbus un tamlīdzīgi. Taču vienam pašam viņam pie sātana netikt, līdz ar to viņš pieaicina sev palīgus - narkomānu metālistu un televīzijas zvaigzni - okultas grāmatas autoru. Dabiski, ka ne vienam, ne otram nekādas dziļākas sajēgas par visām sātanistu padarīšanām nav.

Filmas pamata jautājums, kā tu droši vien nojaut, ir tradicionālais - vai galvenais varonis ir traks, vai arī šajā naktī, kurā norit lielākā daļa filmas darbības, patiešām piedzims antikrists? Līdz ar to manās acīs šī filma visvairāk līdzinās amerikāņu "Frailty". Vai pareizāk - "Frailty" līdzinās šai Aleksa de la Iglesias filmai, jo tā ir loģiski vecāka par Frailty.

Es pārspīlētu, ja teiktu, ka filmas laikā kaut reizi pasmējos. Līdz ar to melnās komēdijas komponents vismas uz mani šajā lentē nepavisam neiedarbojās. Bet no otras puses tīri kā spriedzes filma ar ļoti, ļoti melna humora elementiem, tā nostrādā gana labi, un ir pietiekami saistoša, lai manu uzmanību noturētu līdz tās beigām. Ja ne gluži izcila lente, tad noskatīšanās vērta gan.
2008-08-27
comments powered by Disqus