The Dark Knight
film — USA — 2008

8.0
Kinoteātrī nebija būts diezgan ilgi, tā nu ir tiesa, un patiesībā arī uz "Tumšo bruņinieku" nebiju domājis iet. Mana attieksme pret Betmenu (un supervaroņiem kopumā) nav tāda, ka es būtu radikāls apjūsmotājs, nepavisam ar nē. Taču tā kā izlēmām N.R. vecpuišu pasākumu izvērst kā kino apmeklējumu - esam par "vecu", lai tusētu apkārt un apčurātu Ļeņina pieminekli (it īpaši, ievērojot, ka Ļeņina pieminekli nāktos meklēt diezgan tālu), tad nu noskatījāmies šo filmu, kura IMDb visu laiku labāko filmu topā pat uz brīdi bija izdzinusi no pirmās vietas Krusttēvu.

Pilnībā, ja nemaldos, esmu redzējis tikai vienu no Betmena filmām - proti, Džoela Šūmahera "Batman Forever", kas 12-13 gadu vecumā man šķita "nereāli kruta", bet šobrīd pat atceroties to, tā šķiet esam bijis pamatīgs sviesta gabals. Drošības labad apskatījos arī sava saita arhīvā - izrādās, esmu tomēr redzējis arī Batman Begins. Atzīšos, ka tas man, pirmkārt, minimāli palicis atmiņā, otrkārt - ne pārāk patika, līdz ar to arī pirms "The Dark Knight" es varēju būt diezgan skeptisks.

Filmas sākuma daļa mani arī nepārliecināja - bija labi momenti un bija sliktāki momenti, taču jau pirms filmas vidus tiku pamatīgi ievilkts iekšā. As far as comic book films go, šis Betmens ir patiešām gandrīz labākais, ko vien var vēlēties. Turklāt, kas ir īpaši labi, šeit nebija nekādu pārdabisko elementu, proti, īstenībā šajā filmā nepiedalījās neviens Supervaronis un neviens Superļaundaris. Hīta Ledžera Džokers varbūt bija nedaudz traks (bet tas jau arī ir tas, ko no tāda personāža gaida), bet viņš nedarīja neko tādu, ko nebūtu iespējams darīt "reālajā" pasaulē (šādu tendenci gan laikam uzsāka jau "Batman Begins", bet tur bija nindzjas vai tibetiešu cīnošies mūki - īsti neatceros, kas tieši, un tas man nepatika).

Jā, par Ledžeru visu laiku klīst runas par to, ka tā bijusi viņa mūža labākā loma, ka Oskars tur esot tīri vai automātisks un tā tālāk. Es piekrītu, ka Džokers šajā filmā bija patiešām lielisks. Bet - un tas ir nopietns bet, tas bija visvairāk lielisks tāpēc, ka filmas scenāristi bija iedevuši lielisku materiālu, ar ko viņam rīkoties. Tu vari būt kaut es nezinu... Hamfrijs Bogarts, bet par "Meet the parents" stila lomu tev Oskars nepienāksies, un līdz ar to es uzskatu, ka ne tikai Ledžers būtu varējis šādi nospēlēt - vienkārši viņš tika pie tādas lomas, kas pavērsa plašas iespējas, un pēc tam vēl nomira, pamatīgi sakāpinot ažiotāžu ap filmu un savu pēdējo tēlojumu.

Sižets filmai bija labs, tā nu ir tiesa kas tiesa, un salīdzinoši ar to pašu "Batman Forever" (kurš kā zināms ir vienīgais, uz ko varu pilntiesīgi atsaukties) te nebija nekādu banalitāšu. Protams, kā jau katrā komiksu filmā, šeit bija pāris catchphrases, bet mani tas netraucēja un kā izklaide filma bija lieliska. Visu laiku labākā filma? Protams, nē.
2008-08-28
comments powered by Disqus