School for Scoundrels
film — USA — 2006

6.5
Šis laikam būs tas retais gadījums, kad es slavēšu filmu, kuru vairums kritiķu atzinuši par sliktu un kuru vairums skatītāju atzinuši par skatīšanās nevērtu. Savs pamats šādam viņu viedoklim noteikti ir. Sāksim ar tās režisoru - esmu līdz šim redzējis divas Toda Filipsa flmas - "Road Trip" un "Starsky & Hutch". Pirmā bija standarta tīņu komēdija, otrā - manā izpratnē bezjēdzīga filmas versija kaut kādam astoņdesmito gadu seriālam. Iesaistītie aktieri? Jon Heder, kurš gan kļuva par cult favourite caur "Napoleon Dynamite", citādi ir izcēlies ar dalību lielākoties stipri tizlās filmās ("Moving McAllister" ir labs šādas filmas piemērs). Billijs Bobs Torntons - man nekad nav sevišķi paticis. Un vēl šeit piedalās Bens Stillers (lai arī - nelielā lomā). IMDb vērtējums šai filmai ir viduvējs, bet rottentomatoes - kritiski zems. Turklāt šī filma ir rīmeiks 1960.gada angļu komēdijai, kura esot daudz asāka. Un vēl papildus citam tā diezgan atklāti atdarina "Fight Club" un "Anger Management". Un tomēr - tā nemaz nebija tik slikta, kā biju gaidījis.

Rodžers (Hīders) ir tāds nīkulīgs tipāžs, kas strādā par meter maid un kurš nekādi nespēj uzaicināt uz randiņu apmaiņas studenti no Austrālijas Amandu. Pēc vairākām patiešām pazemojošām dzīves epizodēm Rodžeram kāds viņa draugs piedāvā aiziet uz kādiem kursiem, kuros viņam iemācīs kļūt par īstu vīru. Un patiešām strauji Rodžers virzās uz priekšu pa dzīvi, taču vienā brīdī skolotājs viņu izaicina cīņā par Amandu. Un šī cīņa nav no žēlīgajām.

Nezinu, varbūt man šī filma patika tālab ka man tomēr patīk Hīders, un interesanti viņu redzēt šajā lomā. Viņa un Torntona saspēle bieži ir līmenī. Jā, daļa joku ir "in your balls" līmenī, bet to nav kritiski daudz. Ir arī labi joki un ir labas situācijas. Ir daudz klišeju, kuras reizēm tiek veiksmīgi pielietotas, bet reizēm - neveiksmīgi. Pāris plus punktus filma manās acīs ieguva līdz ar White Stripes "Blue Orchid" iekļaušanu tajā. Smējos es pietiekami daudz un emocijas pēc filmas noskatīšanās bija pozitīvas, līdz ar to savu pamata mērķi šī filma sasniedza. Vienlaikus gluži iespējams, ka to būtu bijis iespējams uztaisīt arī ievērojami labāku un asprātīgāku, taču - tā ne tuvu nav tik slikta kā daudzas citas filmas, ko esmu pēdējos mēnešos redzējis.
2008-09-22
comments powered by Disqus