I Served the King of England

7.0
Šo filmu es gaidīju ar nepacietību, kā jau to varētu gaidīt no tāda čehu kultūras fanātiķa kā manis. Bohumils Hrabals (grāmatas, pēc kuras uzņemta šī filma, autors), protams, nav gluži Milans Kundera, taču viņš tomēr ir viens no ievērojamākajiem čehu rakstniekiem. Arī Menzels varbūt nav gluži Milošs Formans, bet viens no ievērojamākajiem čehu režisoriem viņš ir. Un "Ostre sledovane vlaky" - Menzela filma pēc Hrabala romāna pie Oskara kā labākā filma svešvalodā tika pavisam senos laikos, turklāt tā bija tiešām laba filma, vismaz man tā šādā veidā palikusi atmiņā.

Tiesa, tas nenozīmē, ka ureiz pēc šīs filmas dabūšanas, es to ņēmu un noskatījos. Gluži otrādi - pagāja, manuprāt, vismaz daži mēneši līdz es saņēmos un to noskatījos. Filma diezgan precīzi seko romāna saturam, un līdz ar to tā neizbēgami ir diezgan neķītra (lai gan grāmata, manuprāt, bija mazliet neķītrāka, bet tā droši es par to negalvotu). Galvenais varonis, kā zināms (ja esi lasījis manu aprakstu par grāmatu, ko diez vai esi, jo es pat pats to īsti neatceros), ir Jans Ditje ir mazs sulainis, kas grib ar laiku kļūt par lielu un miljonāru, un kad viņam tas beidzot izdodas, tas nav tajā labākajā veidā un tas patiesībā arī ir diezgan tālu no reālisma, bet tas... hmm... kaut kā man nerakstās... gadās tā reizēm...

Nezinu, vai tev šī filma patiks (kas tu lai arī nebūtu par cilvēku), man pašam it kā tā patika tīri labi, lai arī nekas diži izcils no tās nebija, it kā pietiekami interesanti, pietiekami jautri, bet nekā tāda satriecoša un satraucoša. Esmu redzējis labākas filmas, un šoreiz Menzels patiešām oskaru pelnījis nebija. Nē, slikta ta šī filma nebija, bet hmm... kaut kā tajā izteikti pietrūka. Vai arī nepietrūka. Man patlaban sāk šķist, ka es kļūdījos, īstenībā jau tā bija tīri laba, bet vienlaikus nekas izcils. Šķiet, ka man pret to nav nekādas sevišķi konkrētas attieksmes.
2008-10-19
comments powered by Disqus