Axis: Bold as Love
music — USA — 1967

7.5
Džimija Hendrika "ekspīriences" otrais studijas ieraksts netiek uzskatīts par tādu šedevru kā albums pirms tā ("Are you experienced") un kā albums pēc tā ("Electric Ladyland"), taču kā jau to var gaidīt no mistera Džimija Hendriksa, tajā netrūkst izcilu skaņdarbu.

Kas ir nedaudz šokējoši - cik īsa lai arī nebūtu bijusi Džimija karjera un cik daudz lai tajā arī nebūtu ietilpis patiešām epohālu kompozīciju, "Axis" no tām nav nokļuvusi gandrīz neviena. Jā, te ir pāris dziesmas, kuras varētu būt šad tad iekļautas kādas radio stacijas repertuārā - "Little Wing", "Spanish Castle Magic", varbūt "If Six Was Nine", bet nekā tāda, kas iemiesotu Hendriksu visā viņa grandiozumā, šeit nav. Iespējams, tas nav arī šī ieraksts trūkums, jo kopumā tā kvalitāte ir ļoti vienmērīgi augsta (ja neskaita varbūt ievadošo "EXP", kas ir drīzāk skits nekā dziesma un ko klausīties atkārtoti varētu nebūt sevišķi saistoši).

Kas ir dīvaini - šajā ierakstā Džimijs un viņa uzticamie palīgi diezgan maz nodarbojas ar izpratnes par to, uz ko ir spējīga elektriskā ģitāra, paplašināšanu, bet vairāk spēlē vienkāršu fanku vai arī aizraujas ar psihodēliju. Nē, man nav sevišķu iebildumu pret "Up from the skies", "Ain`t no Telling" vai "You got me floating", taču tās nav tādas dziesmas, kas izceļ Džimiju kā vienu no lielākajiem rokmūzikas eksperimentētājiem. Un pat tad, kad viņš līdzinās Bobam Dilanam ("Castles Made of Sand"), Hendrikss nav gluži sava mūža labākajā formā. Faktiski sanāk, ka labākās ieraksta dziesmas šajā gadījumā tiešām ir tās zināmākās. "Little Wing" ir viena no skaistākajām balādēm, ko Hendrikss sev nedaudzajos atvēlētajos dzīves gados bija uzrakstījis. "If Six Was Nine" ir diezgan maniakāls psihodēlisks skaņdarbs, kurā Džimijs apliecina, ka viņš joprojām ir gatavs rakt dziļāk un nopietnāk kā to darījis iepriekš. Visubeidzot "Spanish Castle Magic" varbūt nav gluži tik spēcīgs kā iepriekš divas minētās dziesmas, taču tās plusu vidū ietilpst ļoti spēcīgs ievads un man patīk veids, kādā Hendrikss "repo" šīs dziesmas pantus. Patiesībā tā laikam gan sanāk, ka atsevišķas dziesmas nav "Axis: Bold as Love" stiprā puse, taču kā vienots ieraksts tas nostrādā labi. Sadalot pa komponentiem, te daudz kā pietrūkst, tā ka šis ir viens no tiem gadījumiem, kad summa ir lielāka par tās saskaitāmo vērtību. Kā jau ikviens Hendriksa ieraksts, "Axis: Bold as Love" ietilpst obligātās klausāmās literatūras sarakstā, taču vienlaikus tas nenozīmē, ka šis ieraksts pārvērtīs tavu dzīvi un liks tev beidzot kļūt par vegānu.
2008-10-20
comments powered by Disqus