Dutch Blitz

2008-10-28

Pēdējā laikā sanācis, ka diezgan daudz spēlējam dažādas galda spēles. Līdz nopietniem "geimeriem" mums vēl tālu, bet mēs tikai mācāmies. Katru reizi rakstīšu par vienu spēli, mēģinot aprakstiem veidot kaut ko līdzīgu jēdzīgai struktūrai.
Dutch Blitz
Īsa anotācija:
Aizraujoša kāršu spēle 2-4 cilvēkiem.
Nepieciešamais spēles laiks:
Atkarīgs no pieejamā laika, normāli līdz 75 punktiem var izspēlēt 20-30 minūtēs. Vairāk kā 2-3 spēles sesijas varētu būt nogudrinošas.
Spēles komplekts:
Četras kāršu kavas, katrā no tām pa 40 kārtīm (kopā 160 kārtis). Katrai kavai ir savs muguriņas raksts, bet kavā - kārtis vērtībā no 1 līdz 10, četrās krāsās (par mastīm to šeit laikam nesaukšu).
Latvijā, cik izpētīts, "Dutch Blitz" iegādāties nav iespējams, tā ka to nepieciešams pasūtīt no ārzemēm. Piezīme: Rīgā ir iespējams nopirkt "Ligretto", kura ir precīzi tāda pati kā "Dutch Blitz".

Vai spēlei var izmantot standarta kāršu komplektus? Principā - var. Četras kavas ar atšķirīgiem muguriņu rakstiem šajā gadījumā ir pieļaujama alternatīva. Pagaidām gan neesmu izmēģinājis, cik ērti (neērti) ir spēlēt šādu "viltotu" Dutch Blitz.
Spēles gaita (noteikumi):
Katram spēlētājam tiek izsniegta viena no četrām kāršu kavām. Katrs Spēlētāji samaisa savas kārtis un izliek savā priekšā pa vienai (blakus vienu otrai) 3 kārtis ar "sejām" uz augšu (turpmāk - laukuma kārtis). Blakus šīm trim kārtīm spēlētājs noskaita čupiņu ar vēl 10 kārtīm (blitz kārtis). Spēles uzdevums ir atbrīvoties no blitz kārtīm.
Kā to var izdarīt?
Galda vidū (sauksim to par laukumu) ir atļauts izlikt kārtis ar vieniniekiem (klasiskajā izpratnē - dūžus). Un uz katras kārts ir atļauts izvietot tādas pašas krāsas kārti ar nākamo vērtību augošā secībā (1-2-3 u.t.t.), desmitnieks tiek likts ar muguriņu uz augšu, noslēdzot attiecīgās čupiņas kraušanu. Spēlētājs var izlikt kārtis gan no laukuma kārtīm, gan augšējo kārti no blitz kāršu čupiņas. Atbrīvojoties vietai "laukuma kāršu" trijniekā, uz turieni spēlētājs pārliek augšējo kārti no blitz kāršu čupiņas.
Būtiskākā vērā ņemamā informācija: visi spēlētāji spēlē paralēli - proti, spēle nenotiek gājienos, bet gan tik ātri, cik katrs spēlētājs ir spējīgs spēlēt. Kārtis var novietot gan uz čupiņām, kuras esi aizsācis pats, gan tādām, kuras aizsākuši citi spēlētāji.
Ja spēlētājam nav kāršu, ko viņš var izlikt uz laukuma no 3 laukuma kārtīm + augšējā blitz čupiņas kārts, viņš var "šuflēt" savas atlikušās kārtis no kavas (kopumā to ir 27) - likt vienu otrai virsū čupiņas pa trim kārtīm un izmantot uz laukuma augšējo kārti no šīs čupiņas (līdzīgi kā notiek 3 kāršu izlikšana tradicionālajā "Solitaire" pasjansā). Kad visa kavas kāršu čupiņa izšuflēta, spēlētājs to griež otrādi un šuflē atkal pa 3 kārtīm tālāk (paralēli mēģinot atbrīvoties no "blitz" čupiņas).
Spēlētājs, kam izdevies atbrīvoties no blitz čupiņas kārtīm, izsaucas: "Dutch Blitz", ar to tiek pabeigts raunds un notiek punktu skaitīšana.
Punktu skaitīšana:
Raunda beigās tiek saskaitīts, cik kārtis katrs spēlētājs raundā ir izlicis uz laukuma un cik kārtis viņam atlikušas blitz kāršu kaudzītē (spēlētāja izliktās kārtis var atpazīt pēc uz laukuma esošo kāršu muguriņām, kas, kā zināms, katrai kavai ir atšķirīgas). Par katru izlikto kārti spēlētājs saņem vienu pluspunktu, par katru neizlikto "blitz" kārti - divus mīnuspunktus ("dutch blitz" paziņojušajam spēlētājam mīnusa punktu nav). Sasummē plusus un mīnusus un iegūst raunda rezultātu. Spēlē parasti līdz 75 punktiem.
Precīzākus noteikumus skatīt oficiālajā Dutch Blitz lapā.
Piezīmes:

  • Spēles gaitā uz laukuma bieži veidojas nekārtība. Šādos gadījumos jebkurš spēlētājs var iesaukties "dutch", kas nozīmē spēles pārtraukumu izlikto kāršu sakārtošanai glītās kaudzītēs. Spēli atsāk pēc vienošanās.

  • Kārtis atļauts uz laukuma likt tikai ar vienu roku - proti, nav atļauta vienlaicīga vienas kārts izlikšana ar vienu un otras - ar otru roku.


Spēles vēsture:
Nekas daudz par tās hronoloģisko vēsturi nav zināms, tikai tas, ka to izgudrojis kāds vācu imigrants Pensilvānijā, ASV. Un ka tā ir sevišķi populāra Pensilvānija "amīšu" (amish people) vidū (jā - to pašu "amish"!).
Sarežģītība (no 0 līdz 10): 2 (apgūt to spēlēt var ikviens)
Vērtējums (0-10): 8