Princes of Florence

2008-10-31

"Florences prinčus" es saņēmu dāvanā no Ziņģa un Jenny, ja nemaldos, uz savu vārda dienu, bet es varu arī maldīties. Lai gan domāju, ka tomēr nemaldos.
Princes of FlorenceŠīs spēles doma ir tāda, ka tu esi kāds mākslu patrons Florencē un tas mērķis ir kļūt par krutāko patronu pilsētā tādā veidā, ka tavas pils teritorijā tiks realizēts iespējami daudz meistardarbu. Šis teikums šķita bezjēdzīgs? Ok, paskaidrošu savādāk.
Tātad - tev vajag vākt PP (prestiža punktus). Lai tādus pasludinātu, tev vajag atvērt pa vienai no savām kārtīm. Lai atvērtu kārti, ir jāsavāc noteikts punktu skaits, atkarībā no spēles raunda. Jo augsāks raunds, jo vairāk punktu. Punktus kāršu pasludināšanai (atklāšanai) vari saņemt par sekojošiem spēles elementiem:
1) vēl tev rokās atlikušajām kārtīm
2) konkrētajai kārtij nepieciešamo: ēku, landscape veidu un "brīvību"
3) par ākstiem tavā īpašumā
4) par bonusa kārtīm
Kur ir šīs spēles galvenie "āķi", kas to manās acīs padarīja par stipri interesantu (lai arī ne gluži regulāri spēlējamu)?
1) Spēlē tev ir konstants naudas trūkums - resursi ir ierobežoti, bet bieži visu ko jāiegādājas izsolēs, tā ka vajag ļoti rūpīgi domāt par visu tērējamo un netērējamo naudu;
2) Spēlē ir minimāls veiksmes un nejaušības elements. Šeit nenotiek nekāda kauliņu mešana, un vienīgā nejaušība, kas notiek, ir izvēloties kārtis. Bet te radikālākā nejaušība ir sākumā, kad tev jāizvēlas 3 no tev piedāvātām četrām kārtīm, vēlāk parasti tu vari izvēlēties 1 no 5 kārtīm, un tā jau vairs nav tik liela nejaušība. Tādējādi, ja tu uzvari, tad visticamākais tāpēc, ka esi spēlējis gudrāk par saviem pretiniekiem.

Kur ir spēles mīnusi? Manā uztverē tā kaut kā nepietiekami tevi ievelk azartā, it kā jau spēlēt ir forši, bet salīdzinoši tā pati "Katana" ir daudz jautrāka. Iespējams, tādēļ, ka citu spēlētāju gājienu laikā tu reāli nekādas darbības neveic, nekādi spēlē neiesaisties un tevi tik ļoti neuztrauc citu spēlētāju kāršu pasludināšana.

Kā jau lielākā daļa mūsu platuma grādos pieejamo un populāro galda spēļu, arī "Florences prinči" ir nākuši no Vācijas, pirmo reizi tā izdota 2000.gadā.

Noteikumus angļu valodā skatīt šeit.

Vērtējums: 7/10.