The Pursuer
book — Argentine — 1959

6.5
Īsti skaidrs, kāpēc šis Hulio Kortazāra stāsts tika atsevišķas grāmatas veidā izdots vācu "Dienas grāmatas" ekvivalenta ietvaros, man nav. Nē, es neapšaubu, ka Kortazārs bija ievērojams rakstnieks, taču par to, ka viņa ievērojamākais darbs ir tieši šis stāsts, es nepavisam neesmu pārliecināts.

Kas ir šis stāsts? Faktiski - kaut kas līdzīgs džeza mūziķa Čārlija Pārkera biogrāfijai, tikai tā ne pārāk droši balstās faktos un turklāt vēl varonis nosaukts par Džoniju Kārteru (līdzība vārdos, protams, ir diezgan viegli saskatāma). Stāstītājs ir Bruno - rakstnieks, Kārtera biogrāfijas autors, kas vienlaikus ir viņam arī kaut kas līdzīgs draugam. Kārters mokās ar narkotiku atkarību un paša neapmierinātību ar savā dzīvē notiekošo, un tomēr laiku pa laikam rada patiešām izcilu mūziku, tā var noraksturot šo situāciju. Un beigās viņš nomirst.

Nekādu sevišķu atklāsmi no šī stāsta es neguvu - jā, lasās viegli, jā, uzrakstīts diezgan saistoši - bet kas par to? Līdz ar to vēlreiz varu uzdot pirmajā teikumā uzdoto jautājumu (lai arī teikumu neizteicu jautājuma formā). Es varu noticēt, ka Kortazāram ir arī patiešām izcili darbi, taču "Sekotājs" tāds neapšaubāmi nav. Normāls stāsts, bet ne vairāk. Protams, es nezinu, vai mans vērtējums nebūtu savādāks, ja man faktiski absolūti svešā Čārlija Pārkera vietā Kortazārs būtu rakstījis par... es nezinu.. Dženisu Džoplinu.
2008-12-15
comments powered by Disqus