Kas diktē modi Eiropas futbolā?

2008-12-19

Kā zināms, man ir diezgan maniakāle nosliece uz skaitļiem, un tālab nav brīnums, ka man radās vēlme bišķi apkopot šādu tādu informāciju pēc UEFA Čempionu līgas grupu turnīra noslēguma.
Tālāk iet 16 komandas, no kurām 4 pārstāv Angliju, vēl 4 - Spāniju, 3 - Itāliju, 2 - Portugāli, 1 - Vāciju, 1 - Franciju un 1 - Grieķiju.
Taču zināms, ka mūsdienās Eiropas futbolā bieži vien komandās ir vairāk viesspēlētāju nekā pašmāju futbolistu, līdz ar to gribēju noskaidrot, cik šajās 16 komandās ir futbolistu no dažādām valstīm. Atradu vienu saitu ar pilnu statistiku pa komandām un izveidoju tabulu, kur saskaitīju futbolistus, kas čempionu līgas grupu turnīra laukā ir gājuši laukumā (neskaitot tādus rezervistus, kas ne reizi laukumā nav parādījušies, bet bijuši komandas pieteikumā).
1.tabulā redzami iegūtie rezultāti
total
Līderos tātad ir brazīlieši un spāņi. Bet jāpiezīmē, ka kamēr Spāniju ČL turpina pārstāvēt 4 klubi, brazīliešu komandu tur loģiski ka nav, līdz ar to var redzēt, ka pieprasījums pēc brazīliešiem ir vienkārši par galvastiesu augstāks kā pēc vienalga kādas citas valsts futbolistiem. Tāpat var ievērot, ka portugāļi ar 2 klubiem un francūži ar vienu ir pārliecinoši apsteiguši angļus, kuriem ČL ir veseli 4 klubi. Vēl ļoti pieprasīti ir argentīnieši, kuriem ČL ir joprojām 29 pārstāvji - vidēji gandrīz pa diviem katrā komandā.
2.tabulā redzams klubu skaits, ko pārstāv katras valsts futbolisti:
total
Absolūti rekordisti te ir brazīlieši, kuri pārstāvēti visos 16 klubos, ar 12 klubiem seko francūži un argentīnieši.
3.tabulā rādīts futbolistu skaits ārvalstu klubos:
foreign
No tās var redzēt, ka gan spāņi, gan itāļi ČL galvenokārt ir pārstāvēti pateicoties pašmāju klubiem, bet angļiem vispār nav neviena pārstāvja ārzemju klubos, tikām francūžiem tādi ir 18, portugāļiem - 13, holandiešiem - 11, nemaz nerunājot par Latīņamerikas valstu futbolistiem.