The Nightmare Before Christmas
film — USA — 1993

7.0
He - es kaut kā nebiju līdz šim ievērojis, ka "Murgu pirms Ziemassvētkiem" nebija režisējis vis Tims Bērtons, bet gan Henrijs Seliks. Tiesa Bērtons tomēr ir un paliek šīs filmas mastermind - kā scenārija autors, producents un tā tālāk.

Šīs filmas galvenais pluss neapšaubāmi ir tās paskatā, kuru Bērtons vēlāk praktiski 1/1 pārņēma iekš "Corpse Bride", un vizuāli - patiešām vauv! Vizuālā maģija Bērtonam vienmēr ir bijusi stiprā puse, un šī filma nav izņēmums. Bet vienlaikus šī filma cieš no tipiskākās Tima Bērtona filmu slimības - proti, tās saturs ne tuvu nav tik satraucošs kā tās noformējums, un te jāatzīst, ka "Corpse Bride" bija veiksmīgāks projekts par šo, jo tur saspēle starp Depa un Helēnas Bonemas-Kārteres varoņiem bija tiešām lieliska, kamēr "Nightmare before Christmas" love storijs faktiski nenostrādā (un jāatzīmē, ka Bērtons arī sevišķi to netiecas attīstīt). Plus vēl vērts pieminēt, ka šī filma lielā mērā ir mūzikls, un mūzikliem ir raksturīga viena kopīga problēma - tajos ir daudz dziesmu. Ok, varbūt tas nebūtu pareizākais izteiksmes veids, bet... šādā veidā cieš sižets un jau tāpat īsajā filmā ir vēl mazāk stāsta. Protams, arī "Corpse Bride" bija dziesmas, bet tās:
a) bija labākas
b) to bija mazāk
Vai arī man vienkārši "Corpse Bride" tajā reizē, kad to skatījos, patika labāk.
Taču ne jau par Corpse Bride es šoreiz stāstu, bet gan par "Nightmare before Christmas". Filmas darbība norisinās Helovīna pilsētā, kur mitinās dažādi šo amerikāņiem tik tuvo svētku mošķi, tai skaitā pilsētas krutākais vecis - Džeks Skelingtons, saukts par Ķirbju karali. Piedzīvojot apnikumu pēc kārtējā vienveidīgā Helovīna, Skelingtons nonāk Ziemassvētku pilsētiņā un izdomā, ka šajā gadā helovīnieši varētu līdzās saviem tradicionālajiem svētkiem rīkot arī Ziemassvētkus ar pašu Skelingtonu Ziemassvētku veča lomā. Kopumā filma bija diezgan laba, bet ne izcila Ziemassvētku multfilma, kas gan laikam ne pārāk labi ir piemērota gados jaunākajai auditorijai.
2008-12-24
comments powered by Disqus