28 Days Later
film — UK — 2002

7.0
No vienas puses, Denijs Boils ir viens no angļu kinematogrāfa vizionārajiem večiem, kas jau deviņdesmito gadu vidū izkaroja pamatīgu reputāciju ar lieliskajām "Shallow Grave" un "Trainspotting". No otras puses, filmas žanrs zombijfilma ir viens no mazāk respektablajiem kino paveidiem. Ja tu savā CV ierakstītu, ka tev patīk zombijfilmas, diez vai tevi kāds uzreiz par to sāks vairāk cienīt. Gaļas gabalus raujošie ne īsti dzīvi, ne īsti miruši cilvēki - tas tev nav "Pilsonis Keins" vai filmas par Holokaustu. Oskarus par tādām nedod, un labākajā gadījumā šādu filmu veidotājs var kā Džordžs Romero kļūt par kulta personību, bet ne par izteikti respektablu režisoru.

Sākas šī filma kā tradicionālam zombiju gabalam pienākas - ar vīrusu, kurš sāk izplatīties un pamazām izplatās tādā mērā, ka Anglijā praktiski vairs neatliek neinficēto cilvēku. Tomēr viens, kam palaimējas izglābties, ir filmas galvenais varonis Džims, kas pavadījis 28 dienas komā, pamostas pilnīgi citā Londonā nekā tā, kurā viņš aizmidzis. Kā tas sanācis, ka viņu slimnīcā neviens nebija atradis un nograuzis, uz šo jautājumu filma atbilde nesniedz. Un tagad viņam ir jāsāk cīņa par izdzīvošanu, kurā viņš iepazīstas ar melno sievieti un balto puisi, kurš gan diezgan drīz noiet no skatuves. Filmas spēcīgākā daļa patiesībā gan ir pirms zombiju parādīšanās - proti, galvenajam varonim klīstot pa izmirušo Londonu, kas ir uzfilmēta patiešām postapokaliptiskā manierē. Tālāk gan ne viss gāja tik gludi, taču tiesa ir - filmas varoņi bija gana pārliecinoši un daudz labu domu šajā filmā bija, nav ko to apstrīdēt. Vienīgi uz beigām, manuprāt, tā nedaudz tomēr iebrauca auzās - tādā ziņā, ka tā zaudēja lielu daļu sava reālisma, galvenajam varonim pēkšņi kļūstot par tādu kā vietēja mēroga Rembo (ievērojot to, ka iepriekš viņš bija gluži normāls velo kurjers), un arī noslēgums kā tāds nedaudz kontrastēja ar visu filmas gaisotni.

SPOILER WARNING: ja kas, kā izlasīju Wikipedia, sākotnējā Boila iecere bija beigt filmu ar to, ka Džimu nogādā vēl vienā pamestā slimnīcā, kur viņš nomirst, un filma beidzas meitenei un sievietei izejot no palātas, kur viņš beigts guļ uz galda. Taču šīs beigas tika atzītas par pārāk depresīvām un atceltas. END OF SPOILER WARNING

Vispār jau šo filmu bija izreklamējuši kā patiešām izcilu, bet neko tik grandiozu es tajā nesaskatīju - jā, filma bija gana laba, bet izcila... nē. Vismaz ne manā uztverē izcila.
2008-12-28
comments powered by Disqus