Black Sabbath
music — UK — 1970

8.0
Droši vien daudziem cilvēkiem 1970.gadā, pirmo reizi izdzirdot "Black Sabbath" debijas ieraksta skaņas. Tas bija tik smags, tik netīrs un tik sātanu pielūdzošs, ka diez vai kurš katrs to uzreiz spēja atzīt par patiesi labu esam. Taču tāds tas neapšaubāmi ir.

Vispār jau šis sātana slavināšanas ieraksts visvairāk līdzinās nevis "nopietnam sātanismam" (ko lai tāds arī nenozīmētu), bet gan šausmu filmai. Jau tituldziesmas ievads ar negaisu un kapu zvaniem liek gaidīt tieši kaut ko tādu, tad sākas grandiozi smagie Iommi rifi un beidzot iedziedas Ozijs:
"What is this that stands before me?
Figure in black which points at me.
Turn around quick, and start to run.
Find out I`m the chosen one."
Vispār jau es neesmu nekāds metāla fans, bet šis ieraksts tiešām ir šī mūzikas stila klasika, un neapšaubāmi viens no labākajiem "Sabbath" veikumiem. Iespējams, tajā izņemot jau pieminēto tituldziesmu, nav nevienas īsti klasiskas kompozīcijas, kura būtu zināma ne tikai BS cienītājiem, bet vai tāpēc tas būtu slikts? Iespējams, ka paši Sababth vēlāk kļuva vel smagāki, taču šī ieraksta vitalitāte, primāra skaņa un reizēm neveiksmīgie mēģinājumi kļūt par tādiem kā trūcīgo cilvēku "Cream" ir patiešām lieliski. Batlers basa spēle iekš "Bassically" vien nopelna šim ierakstam pāris bonusa punktus, lai gan kopumā tas, protams, ir Iommi, kas uz saviem pleciem nes "Black Sabbath". Kur šeit varētu nedaudz piekasīties, tas ir instrumentālā "A Bit of Finger" (kas gan teorētiski sastāv no vairākām daļām) ilgums - ar visu cieņu, ko es jūtu pret Iommi, viņš tomēr nekad nebija pietiekams ģitāras virtuozs, lai noturētu klausītāju uzmanību ar piecpadsmit minūtes ilgu sološanu, taču kopumā "Black Sabbath" ir viens stipri lielisks ieraksts.
2009-01-30
comments powered by Disqus