Che: Part One
film — USA — 2008

7.0
Es esmu Ernesto "Če" Gevaras fans. Varbūt ne gluži akls un maniakāls, bet tomēr fans. Taču šajā ierakstā es negrasos pamatot (attaisnot) savu attieksmi pret šo cilvēku, bet gan tikai pastāstīt par šo filmu.

Kā redzams no nosaukuma, noskatījos pirmo daļu no divdaļīgās filmas par Če Gevaras dzīvi. Jāpiezīmē, ka filmas darbības sākas pēc "Motorcycle Diaries" noslēguma un šajā filmā nevienā brīdī netiek pieminēts Če leģendārais ceļojums pāri kontinentam. Šī filma stāsta par Če - revolucionāru, nevis par Če - jaunu cilvēku. Līdz ar to filmā ir gaužām maz vietas sentimentam un galvenā varoņa personības sīkām detaļām, tā vietā mums tiek parādīta Kubas revolūcija un tas, kādā veidā Fidels un Če tika pie valdīšanas šajā salā. Tiesa Fidels šeit parādās diezgan epizodiski, visu laiku uzsvaru liekot uz Če - reizēm nežēlīgu, bet kopumā personīgās izpratnes par taisnīgumu vadītu cilvēku ar ļoti skaidriem mērķiem un ne mazāk skaidriem paņēmieniem. Benisio del Torro Če Gevaras lomā ir lielisks, ļoti veiksmīgi tiek savītas dažādas Če dzīves un darbības fāzes, tām pārejot no vienas otrā, un man personīgi ļoti patika tā filmas daļa, kurā viņš uzstājas ANO ģenerālasamblejas priekšā.

Ko filmai var pārmest? Patiesībā - tās galveno plusu. Proti, tā nav "varoņfilma", tās galvenais varonis netiek rādīts "izaugsmē", filma nevirzās no punkta A uz punktu B atbilstoši visiem šabloniem. Tas ir vienlaikus labi un slikti - labi tādā ziņā, ka tā vairāk pievēršas Ernesto Gevaram kā cilvēkam un nevis viņam kā brendam, simbolam, un tas ir forši. No otras puses es neteiktu, ka šo filmu skatīties bija baisi aizraujoši, "Motociklista dienasgrāmata" šajā ziņā man patika daudz labāk. Šī ir viena no filmām, ko es cilvēkam rekomendētu noskatīties, pirms kārt kaklā somu ar Če attēlu vai likt viņa slaveno bildi par fona bildi savā datorā, taču patiesībā tikpat labi viņš varētu noskatīties kādu (kvalitatīvu) dokumentālo filmu par Če dzīvi un darbību. Šī Štīvena Soderberga filma vispār jau bija laba, bet ne viena no tām filmām, ko es vēlāk atcerēšos un uz ko es atsaukšos (lai gan pāris kaujas ainas šeit bija ļoti labi piezemēti reālistiski atainotas, un arī "ceļš uz baznīcu" bija labs).
2009-02-14
comments powered by Disqus