Ko labu dara rokmūzikas dinozauri 1.daļa

2009-03-10

Šajā rakstā sniegšu nelielu apkopojumu par virknes 60.-70.gadu ievērojamāko mūziķu svaigākajiem jaunumiem - tūrēm, jaunu albumu plāniem, kad pēdējo reizi izcēlušies ar kādu aktivitāti.
Izvēlēties mūziķus, ko pieminēt, protams, ir pagrūti, tālab vienkārši iešu cauri to sarakstam no šīs lapas.
Bītli - ja nu ir viena grupa, kura NEKAD neatgriezīsies, tad šī ir tā viena grupa. Es vēl varu noticēt, ka Makka un Ringo nospēlēs kopā pāris koncertu, bet ne kā Bītli.
Bobs Dilans - patlaban tūrē pa Eiropu (mūsu reģionā gan neiegriezīsies), šogad gaidāms viņa jaunais albums "I Feel a Change Coming On" - noteikti vismaz kārtības labad vajadzēs to noklausīties.
The Rolling Stones - pēc 2005.gada "A Bigger Bang" tradicionāli pamatīgi tūrēja, pagaidām nekādas precīzas informācijas par tālākajiem grupas plāniem nav.
The Who - turpina pastāvēt par spīti divu oriģinālsastāva dalībnieku nāvei, 2006.gadā atgriezās ar jaunu studijas plati "Endless Wire" (pēc 25 gadu pārtraukuma!), kam sekoja pasaules turneja, bija lasīts, ka būšot vēl viena plate, bet šķiet, ka neko tālu šis projekts neaizgāja.
"The Byrds" - izjuka 1973.gadā, vēlāk bija pāris apvienošanās, pēdējo reizi ap 1990.gadu, turklāt deviņdesmito sākumā nomira divi grupas dalībnieki; varētu pieņemt, ka zem "The Byrds" zīmes jaunu ierakstu nebūs.
"The Kinks" - Rejs Deiviss ir izteicis apvienošanās iespējamību (pēdējo plati Kinks izdeva 1993.gadā) un pat runājis par jaunu albumu, bet īsti neticās, ka tas būtu iespējams, cik saprotu, Deivs Deiviss nav tādā stāvoklī, lai varētu atjaunotajos Kinks piedalīties, līdz ar to nešķiet ticama Kinks atgriešanās.
"The Animals" - tos laikus, kad pastāvēja oriģinālā grupa, ir pagrūti atminēties, ja nemaldos, pēdējais Animals veida projekts saucas "Animals and friends", bet tas ir ne vairāk kā "tribute" grupa, līdz ar to diez vai "dzīvnieku un to draugu" aktivitātēm būtu vērts sekot. Eriks Bērdons tikām turpina periodiski priecēt ar jauniem ierakstiem (tiesa - ne pārāk daudzus priecēt, jo ar pārmērīgu popularitāti šis lepoties nevar).
"The Beach Boys" - Braiens Vilsons ir pieļāvis, ka dzīvie Beach Boys dalībnieki (tas ir - bez diviem viņa brāļiem) varētu kādreiz vēl apvienoties, taču diez vai tur varētu būt runa par pilnu tūri vai jaunām dziesmām - maksimums pāris koncertu (un ļoti šaubīgi, ka kaut ko tādu vajadzētu).
"The Hollies" - kaut kādā kreisā sastāvā turpina eksistēt, bet vieglāk pieņemt, ka grupa nepastāv (no īstajiem Hollies tur atlikuši Eliots un Hikss - nebūt ne svarīgākie oriģinālās grupas dalībnieki).
"The Yardbirds" - atgriezās totāli kreisā sastāvā 2003.gadā, bet atkal jau vieglāk pieņemt, ka grupa sen vairs nepastāv.
"The Zombies" - 2004.gadā izdeva svaigāko albumu, atkal jau grupas sastāvs ir aizdomīgs, bet vismaz tajā ir Rods Argents, tā ka par absolūti feiku šo grupu nenosauksi; Intereses pēc vajadzētu kaut kad "As Far As I Can See..." noklausīties, 2008.gadā bija pat viens "īstā" sastāva koncerts.
"The Pretty Things" - man par šoku grupa joprojām pastāv un pat daudzmaz pieklājīgā sastāvā, 2007.gadā izdeva "Balboa Island". Ar sevišķu popularitāti grupa laikam neizceļas.
"The Dave Clark 5" - atšķirībā no vairuma citu līdzīgo grupu, grupa ne reizi "neatgriezās". Pēdējo gadu laikā miruši divi grupas dalībnieki, tā ka var droši teikt, ka grupas atgriešanās nav gaidāma.
"The Searchers" - labākajos savos laikos bija C klases grupa; lieki teikt, ka tagad, spēlējot trešās šķiras Anglijas klubos, nav kļuvuši labāki un to neveicina arī grupas dalībnieku ne pārāk oriģinālais sastāvs.
"Manfred Mann" - oriģinālā sastāva grupa izjuka ļoti sen, vēl joprojām turpina pastāvēt tās spin-off "Manfred Mann`s Earth Band", svaigākā plate datējama ar 2004.gadu, grupa turpina koncertēt un tā kā tajā joprojām ir pats Manfrēds Manns, pēc idejas viss ir kārtībā.
"Cream" - pēc 2005.gada koncertiem bija runas par grupas īstu atgriešanos, taču tālāk par runām tās neaizgāja. Tomēr izslēgt grupas apvienošanos nevar.
"Creedence Clearwater Revival" - pasauli tūrē grupas "bastard" versijas, taču Džons Fogertijs īsto CCR atjaunot nedomā, turpinot savu solo karjeru (gana veiksmīgu).
"The Doors" - par laimi izmantot īsto grupas nosaukumu Manzarekam un Krīgeram nav tiesību, tā ka ir skaidrs, ka jaunu grupas albumu ar šādu nosaukumu nebūs, paši vīri tikām turpina tūrēt.
Džimijs Hendrikss - miris ir miris.
Pink Floyd - ja "Live 8" koncerts lika domāt, ka grupas apvienošanās būtu iespējama, Rika Raita nāve pielika punktu diskusijām. Gilmors un Voterss turpina koncertēt (atsevišķi), varbūt Gilmoram būs vēl kāda solo plate, taču arī tas ir diezgan šaubīgi.

Turpinājums sekos